Obyvatelé Třebenic na Litoměřicku se dnes rozloučili se svým farářem Ladislavem Kubíčkem, který se stal 11. září obětí loupežné vraždy na třebenické faře. Místní kostel Narození Panny Marie byl zaplněn do posledního místečka. Rakev s ostatky faráře tonula v záplavě květinových věnců, kytic i prostých kytiček.

Místní lidé, věřící i nevěřící, se stále ještě nevzpamatovali ze šoku, kterou jim vražda faráře způsobila. "Jsme na půdě kostela, tak ani nemohu říci, jaký trest bych vrahům přála, a to bez ohledu na to, zda je jeden z nich mladistvý," řekla zpravodajce ČTK starší žena s kyticí žlutých chryzantém.

Mezi lidmi, kteří se přišli s osmasedmdesátiletým farářem rozloučit, byla i zakladatelka českých hospiců a dlouholetá spolupracovnice faráře Kubíčka Marie Svatošová. ČTK řekla, že asi budou zapotřebí přísnější tresty pro pachatele podobných trestných činů. "Již v sobotu, kdy média přinesla zprávu o vraždě, mi však začaly chodit esemesky, v nichž mi věřící psali, že se modlí za obrácení vrahů," poznamenala Svatošová. Svět podle ní tak není úplně ztracen.

Emeritní litoměřický biskup Josef Koukl připomněl, že v letošním roce zavraždily děti sedm starých lidí, kterým bylo průměrně 73 let. Pokračoval, že jeho generace slýchávala pohádky, v nichž bylo jasné, co je dobré a co zlé. To většina dnešních pohádek podle biskupa už ani nerozlišuje. Mládež tak ztrácí vědomí dobra a zla. "Viníky jsme ale i my, křesťané, protože je nás málo a neukazujeme dobro správným způsobem," řekl Koukl.

Také do litoměřické katedrály sv. Štěpána, kde se konalo rozloučení se zavražděným knězem odpoledne, přišly stovky lidí. I zde jejich kytice a věnce zaplavily rakev s ostatky faráře.

Přijeli také obyvatelé farností, kde farář Kubíček působil. "My jsme přijeli společně s dalšími autobusem a mikrobusem z Vysokého nad Jizerou," řekl ČTK starší manželský pár. Kněz jim před lety pokřtil syna, a tak považovali za svou povinnost přijet se se "svým panem farářem" rozloučit. Litoměřický biskup Pavel Posád označil zavražděného kněze za mučedníka.

Farář Kubíček se poprvé stal třebenickým farářem v roce 1976. Poté spravoval několik farností na Liberecku. V srpnu 1999 se opět vrátil do Třebenic, kde se stal velmi oblíbeným pro svou ochotu pomoci všem potřebným. Jeho pohřeb se bude konat 24. září v kostele sv. Stanislava v Kunštátě na Blanensku.

Z vraždy policie obvinila šestadvacetiletého Rudolfa Šamka a patnáctiletého mladíka z Lounska, kteří přechodně v Třebenicích žili. Oba se k vraždě přiznali. Nyní jsou ve vazbě.

Kubíček prý už dříve žádal radnici i policii o ochranu. Nikde mu však neuměli pomoci. Okresní policejní ředitel Pavel Lopušník místním novinám řekl, že policie nemá dostatek lidí a peněz na ostrahu jednotlivých objektů.

Obyvatelé Třebenic považují za zdroj potíží, které vyvrcholily vraždou faráře, příliv sociálně slabých obyvatel po povodních v roce 2002. V městečku s 1700 obyvateli se od té doby rozmohly drobné krádeže a další trestné činy. Po vraždě faráře volá řada třebenických občanů po obnovení trestu smrti.