Na první pohled tato nová banka vyhlíží jako každá jiná. Navenek se leskne elegantní mramorová fasáda, uvnitř je pět přepážek ze skla, kovu a světlého dřeva. Přesto se však tento peněžní ústav v centru Londýna v něčem naprosto liší od ostatních. Je to první britská islámská banka a otevřela se tento týden, napsala agentura DPA.

Islamic Bank nabízí jako vůbec první finanční institut na ostrovech jen takové produkty, které jsou slučitelné s islámským právem šaríja. Vedení má velké plány. Po filiálce v Egdware Road chce otevřít další na jiných místech v Británii a bude-li se dařit, hodlá v dalších dvou letech zamířit i do Francie a Německa. O tyto země se zajímá proto, že v nich žije mnoho muslimů.

Nejprve se ale bude orientovat na 1,8 milionu britských muslimů. Nabídne všechny obvyklé produkty, jako je vedení účtu, úvěry či správa jmění. Přitom se bude přidržovat šaríji. Nicméně právě to není vůbec snadné. "Protože jsme islámská banka, nesmíme pracovat s úroky. Z tohoto důvodu jsou naše produkty strukturovány jinak než produkty jiných bank," prohlásil ředitel Michael Hanlon.

Podle islámského práva nemají peníze samy o sobě žádnou hodnotu. Pouhé obchodování s nimi tedy nemůže přinášet žádný zisk. Je zakázáno od někoho požadovat úroky nebo je někomu platit. Islámská banka musela učinit dost neobvyklé konstrukce, aby vůbec mohla nabízet vkladní knížky nebo úvěry. Jestliže si například chce zákazník vzít půjčku na automobil, islámská banka mu nepůjčí peníze, ale sama automobil koupí a klientovi ho předá za měsíční poplatek.

Střadatelům banka neplatí žádné úroky z vkladů. Vklady svých klientů investuje a o dosažený zisk se s nimi dělí. Svůj podíl přitom zákazníci dostávají každý měsíc.

Banka tvrdí, že investuje jen do "etických obchodních odvětví". Zakázáno je vše, co nějak souvisí s alkoholem, tabákem nebo pornografií.

Zaměstnanci nové banky byli přijati bez ohledu na své vyznání. Také klienti nemusejí být výlučně muslimové. "Věříme, že svým zákazníkům budeme nabízet řadu produktů, které jsou slučitelné se šaríjou, a že navzdory tomu budeme moci jiným bankám konkurovat," uvedl ještě ředitel Hanlon.