"Musíme se opravdu snažit, abychom získali zpět některá slova," řekl tajemník spíše liberální americké Národní rady
církví reverend Robert Edgar. "Náboženské pravici se podařilo úspěšně formulovat témata osobní zbožnosti - civilní svazky, potraty - jako takřka jediný obsah 'morálních hodnot'," řekl Edgar. "A přitom nemůžete číst Starý zákon, aniž byste si všimli, že Bůh byl znepokojen prostředím, válkou a mírem, chudobou. Bůh nechce, aby bylo 45 milionů Američanů bez zdravotní péče."

 Řada skupin, které mobilizovaly konzervativní voliče, se soustředí na několik málo témat, zejména na opozici proti potratům a právům homosexuálů. Podle konzervativních představitelů voliči mysleli právě na tyto věci, když při průzkumech uváděli jako svou prioritu při volbách blíže neurčené "morální hodnoty".

"Ti, kdo považují přitažlivost 'morálních hodnot' za pouhou politickou manipulaci a ideologické manévrování, zásadním
způsobem nerozumí věřícím lidem," řekla Janice Shawová Crouseová z konzervativní organizace Znepokojené ženy pro Ameriku. "'Morální hodnoty', které byly prioritami při těchto volbách - potraty, výzkum embryonálních kmenových buněk, svazky lidí stejného pohlaví - vycházejí z hluboké náboženské víry".

Takováto prohlášení poučující o morálce demokratické aktivisty frustrují. Tvrdí, že jejich politické priority jako boj s chudobou a diskriminací také mají morální váhu a podporu lidí.

    Na dotaz, zda jejich rivalové na levici mají životaschopné morální hodnoty, několik konzervativců odpovídá opatrným "ano". Podle nich jsou sociální ohledy liberálů legitimní, ale ne tak důležité jako odpor proti potratům a sňatkům lidí stejného pohlaví. "Věříme v biblické principy. Jsem si jistá, že oni věří v biblické principy," řekla předsedkyně Americké křesťanské koalice Roberta Combsová. "Ale nechápu, jak mohou hájit potrat a homosexualitu. To je nesprávné."

Reverend Frank Pavone ze skupin Kněží pro život řekl, že chudoba je mnohem menším problémem než potraty, které považuje za genocidu. "Druhá strana má příležitost předložit svůj postoj a voliči se mohou rozhodnout." Další se vyjadřují ještě nekompromisněji. "Dobro a zlo nelze smířit," uvedla Mary Ann Kreitzerová z organizace konzervativních katoliček Les Femmes. "Voliči odmítli stranu homosexuálních aktivistů, radikálních feministek, hollywoodské elity, pornografů, obchodníků se smrtí, protikřesťanských fanatiků a odpadlých katolíků."

Někteří umírnění konzervativci nevidí debatu tak jednoduše.Jsou třeba proti potratu a sňatkům homosexuálů, ale sdílí pohled liberálů na jiné problémy. Mike Allen z Katolické charity v Trentonu, která se stará o potřebné na jihu státu New Jersey, řekl, že jeho organizace usiluje o "spravedlivější a soucitnější společnost" pro znevýhodněné.

Pokud jde o stranické využívání "morálních hodnot", Allen si myslí, že "zjednodušování je technika, která podle všeho vyhrává volby".   

Šéfredaktor jezuitského týdeníku America reverend Thomas Reese prohlásil, že John Kerry mohl účinněji líčit své cíle - spravedlivější mzdy, lepší zdravotní péči - jako "morální hodnoty". "Demokratická strana jako kdyby se cítila skoro trapně, když má mluvit o rodině nebo náboženství," řekl.

Příští bitva na bojišti hodnot bude svedena o hlasy černochů a hispánců. Někteří konzervativci si myslí, že nedůvěra těchto skupin vůči sňatkům homosexuálů umožní republikánům získávat jejich podporu. "Mezi Afroameričany a křesťanskými konzervativci, kteří jsou spíše republikáni, se vytváří most," řekl Tony Perkins z Rady pro výzkum rodiny. Ale reverend Stephen Bouman z newyorské Evangelické luteránské církve se obává, že definice "morálních hodnot", jak ji předkládají konzervativní křesťané, je příliš úzká, než aby zahrnovala i různé víry a různý původ věřících, včetně nových přistěhovalců.

"Jestli se Ježíš o něčem vyjádřil naprosto jasně, tak to bylo pomáhání chudým a přijímání cizinců," uvedl Bouman. "Možná byly tyto volby upozorněním, abychom se pustili do seriozní debaty o tom, co morálka znamená, abychom se podívali na to, jakou zemí se stáváme."