Stovky věřících včera přišly vzdát poslední poctu sestře Lucii, poslední svědkyni zjevení Panny Marie v malém portugalském poutním místě Fatima v roce 1917. Sestra Lucie, která žila od roku 1929 v karmelitánském klášteře, zemřela v neděli ve věku 98 let.

Portugalský premiér Pedro Santana Lopes vyhlásil na úterý státní smutek a politici pravicových stran na tento den zrušili své akce v rámci kampaně před předčasnými parlamentními volbami, které se konají v neděli.

Oficiální smuteční obřad se uskuteční v úterý v katedrále v Coimbře. Sestra Lucie bude pohřbena podle svého přání v klášteře karmelitánů, ale její ostatky budou po roce převezeny do Fatimy.

Ve Fatimě se 13. května 1917 údajně zjevila Panna Marie třem dětem: dnes blahořečeným Franciskovi a Jacintě Martových, kteří krátce poté zemřeli na španělskou chřipku, a jejich sestřenici Lucii dos Santos.

Za sestru Lucii se ve Vatikánu také modlil papež Jan Pavel II., jak oznámily vatikánské zdroje. Papež má k Fatimě zvlášť vřelý vztah a cítí se k ní být osobně vázán. Vždy totiž zdůrazňoval, že mu Panna Maria zachránila život, když od něj odvrátila kulky, které na něho vystřelil terorista Ali Agça právě 13. května v roce 1981 na náměstí Svatého Petra v Římě.

Jan Pavel II. navštívil Fatimu třikrát a se sestrou Lucií se několikrát setkal. Franciska a Jacintu Martovy blahořečil při své návštěvě ve Fatimě v roce 2000.