Pohřbu papeže Jana Pavla II. se v pátek hodlá ve Vatikánu zúčastnit na 200 hlav států, vlád a osobností politického a náboženského života. Přítomen bude americký prezident George Bush a generální tajemník OSN Kofi Annan. Česko bude zastupovat prezident Václav Klaus a odstupující ministr zahraničí Cyril Svoboda. Zatím ale není jasné, zda bude přítomen i český premiér Stanislav Gross.

Slovensko bude reprezentovat prezident Ivan Gašparovič, předseda parlamentu Pavol Hrušovský a šéf diplomacie Eduard Kukan.

Mezi smutečními hosty bude řada představitelů katolických zemí - španělský premiér José Luis Zapatero, polský prezident Aleksandr Kwaśniewski, prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva a chorvatský prezident Stipe Mesić, kteří svou účast již potvrdili. Španělsko bude zastupovat král Juan Carlos s královnou Sofií, Belgii král Albert II. s královnou Paolou.

Odpoledne oznámil Elysejský palác účast francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka a jeho manželky Bernadette.

Británii bude reprezentovat následník trůnu princ Charles, který kvůli tomu odložil svou svatbu s Camillou Parkerovou Bowlesovou na sobotu. Rusko má na pohřbu zastupovat premiér Michail Fradkov.

Do Vatikánu přijede také předseda Evropské komise José Barroso. Z Německa kromě kancléře Gerhard Schrödera a prezidenta Horsta Köhlera mají být obřadu přítomni i ministři zahraničí a vnitra Joschka Fischer a Otto Schily a předsedkyně největší opoziční strany, křesťanskodemokratické CDU Angela Merkelová.

Němečtí ústavní činitelé se už ve středu shromáždí v berlínské bazilice svatého Jana, kde se za zesnulého papeže bude konat pontifikální zádušní mše. Spolu s nimi se bohoslužby zúčastní členové všech poslaneckých klubů a zástupci veřejného života.

Mluvčí Bílého domu Scott McClellan řekl, že Bush pravděpodobně odletí do Říma ve středu. Americká delegace by měla být relativně malá; očekává se, že na pohřeb poletí i Bushova manželka Laura a jeho předchůdci v prezidentské funkci Bill Clinton a George Bush starší.

Podle italské agentury ANSA se pohřbu zúčastní asi 200 státníků. Zastoupeny budou i země mimo křesťanský svět - z Izraele přijede ministr zahraničí Silvan Šalom, s nímž zřejmě přicestují představitelé židovských, křesťanských a muslimských komunit žijících v zemi, v čela palestinské delegace bude premiér Ahmad Kurája, převážně hinduistickou Indii bude zastupovat viceprezident Bhairon Singh Šekhavat.

Pravoslavná církev z Moskvy oznámila vyslání metropolity Kirilla, který je jejím pověřencem pro zahraniční vztahy. Z Istanbulu přijede osobně formální hlava všech ortodoxních církví konstantinopolský ekumenický patriarcha Bartoloměj I.