Včera po úvodní modlitbě složili přísahu kardinálové, kteří ve čtvrtek dorazili do Říma. Počet přítomných kardinálů dosáhl 140, kardinálské kolégium zmocnilo kardinála Szoku pravomocí k ražbě mincí a vydávání poštovních známek během sedisvakance.

Novinářům to oznámil včera dopoledne, na závěr páté Kongregace kardinálského sboru v době sedisvakance, tiskový mluvčí Svatého Stolce, Dr. Joaquín Navarro-Valls Valls.

Na pondělí 18. dubna, stanovený den zahájení konkláve, byl určen následující program:
v 10.00: mše svatá "pro eligendo Summo Pontifice" v bazilice svatého Petra
v 16.30: shromáždění v Aule Požehnání Apoštolského paláce (kaple sv. Pavla se restauruje), odkud se kardinálové odeberou v procesí do Sixtínské kaple, kde začnou práce konkláve.

Dále kardinálové řešili některé otázky, týkající se pohřbu a obřadu Svatého Otce a uložení jeho těla do vatikánské krypty. Zvažovali také některé otázky týkající se zahájení konkláve a v této záležitosti si vybrali dva kazatele pro Exhortace, jak předpokládá Apoštolská konstituce Universi Dominici gregis.

Ve čtvrtek 14. dubna 2005 tak pronese exhortaci Pater Raniero Cantalamessa, a to během dopolední Generální kongregace.

V pondělí 18. dubna 2005 pak ke kardinálům shromážděným v Sixtínské kapli, promluví český jezuita Tomáš kardinál Špidlík.