Lidé z nejbližšího okolí nového papeže připouštějí, že Benedikt se snaží změnit názor, jak se na něho veřejnost dívala či snad ještě dívá.Za Jana Pavla II. zastával nynější papež - tehdy ovšem jako kuriální kardinál Joseph Ratzinger - úřad prefekta Kongregace pro nauku víry. A v té době si také vysloužil pověst chladného byrokrata, který neochvějně brání čistotu církve a zachovává si od vnějšího světa citelný odstup.

foto:radiovaticana.cz

Ostatně to bylo také jeho posláním, střežit doktrínu víry před rebely, kritiky a také novátory volajícími po zásadních změnách v církvi, a zastávat vůči nim ty nejtvrdší postoje. Duchovní, kteří pracují ve Vatikánu a jsou tedy s Benediktem XVI. v neustálém kontaktu, teď naopak nového papeže popisují jako vřelého, přístupného a otevřeného člověka. Takže ten dosavadní obraz byl možná poněkud nezasloužený.

Benedikt XVI. se zřejmě v mnohém poučil od svého předchůdce a dodržuje řadu jeho rituálů a tradic. Například středeční i nedělní setkávání s poutníky. A jestliže se objeví na veřejnosti, zdobí jeho tvář široký úsměv, nevyhýbá se, když si s ním lidé chtějí podat ruku, a líbá děti. Stejně tak přijímá různé osobnosti politického, kulturního i třeba sportovního života. Ukazuje svou laskavější, příjemnější tvář.

Nebrání se ani kontaktům s jinými vírami - ačkoli právě on se k nim v minulosti stavěl velmi kriticky. Takže už stačil poslat poselství nejen představitelům dalších křesťanských církví, ale rovněž vedení římské židovské obce. A všem slíbil, že bude usilovat o spolupráci.

"Takový humanistický a otcovský přístup může někoho překvapit, právě kvůli představám, jež o něm všeobecně panovaly a které si vysloužil jako strážce katolické víry. Ale vyplývá to i z povahy nového papeže, která z něho činí spíš uzavřenějšího, až nesmělého člověka," cituje Reuters nejmenovaného vatikánského preláta.

Kritici také tvrdí, že líbání dětí a setkávání s davy lidí nejsou Benediktovi vlastní, ale že taková gesta chápe jako součást svého "džobu". Nechybějí ani rady, že pokud by nový papež naprosto ve všem napodoboval svého úspěšného předchůdce, "mohla by to pro něho být sebevražda".

Benediktovi nejbližší spolupracovníci ale tvrdí, že už se objevují známky, které dokazují, že nový papež se vydává na vlastní cestu, jež bude od stylu Jana Pavla II. silně odlišná. Velkým obratem směřujícím k vlastnímu pojetí papežského úřadu může být například složení nové Římské kurie, de facto vatikánské vlády. Benedikt vzápětí po svém nastolení sice potvrdil v úřadech všechny dosavadní představitele nejvyšších církevních úřadů, což by se dalo chápat jako potvrzení linie jeho předchůdce. Absolutně to však brát nelze, protože jde o jmenování dočasné, které navíc je v duchu církevní tradice.

Znalci vatikánských poměrů naopak nevylučují, že v ústřední byrokracii církve dojde postupně k tolika zásadním změnám, že zřejmě nezůstane takříkajíc kámen na kameni.

Nelze zapomenout, že Benedikt XVI. je vynikajícím znalcem vnitřních poměrů Vatikánu, vždyť v kurii pracoval 23 let. Stejně tak zřejmě nezapadne pobouření, které kardinál Ratzinger dal najevo nad tím, jak se někteří jeho kolegové z kurie veřejně hašteřili během posledních měsíců života Jana Pavla II.

"Jako kardinál byl vždycky nad těmito mocenskými hrami, ale na druhou stranu velmi dobře ví, jaké změny je nutné učinit. A on k tomu má jak odvahu, tak inteligenci," prohlásil na Benediktovu adresu nejmenovaný vatikánský představitel.

První známkou změn může být rozhodnutí ustavit za prefekta Kongregace pro nauku víry Williama Levadu, arcibiskupa z amerického San Franciska. Řada duchovních totiž očekávala, že úřadem bude pověřen nějaký Ital. Benedikt XVI. je prý přesvědčen, že právě Levada je pro tuto nelehkou roli ten pravý muž.

Dalším náznakem odlišnosti od Jana Pavla II. může být skutečnost, že Benedikt XVI. zřejmě nemíní cestovat po světě tak intenzívně, jako jeho předchůdce. Benediktovy cesty mají mít především vysoce symbolický význam.

Nejde jen o to, že Benedikt XVI. je o 20 let starší než Jan Pavel II., když byl v roce 1978 zvolen do čela církve. Jde i o to, že Benediktův "styl je velmi odlišný. Určitě také bude cestovat, ale méně. Zřejmě nebude vyjíždět na žádné pastorační návštěvy," řekl agentuře neupřesněný církevní představitel.