Teroristické útoky v Londýně považuje mnoho lidí za útok na civilizovaný svět a na demokracii. Jedna skupina Londýňanů je jím ale dotčena mimořádně a z mnoha ohledů - místní muslimové. Dva ze tří výbuchů v metru byly na okrajích muslimských čtvrtí. Muslimové jsou mezi pohřešovanými a zřejmě i mezi mrtvými. Muslimové bojovali ve čtvrtek po explozích o životy svých blízkých jako lékaři, sestry, záchranáři.

Jsou ale také mezi obviňovanými. K pachatelství se přiznaly dvě skupiny - obě se hlásí k islámu. Mnozí muslimové se proto bojí reakce většinového obyvatelstva. Další považují útok za výhrůžku radikálů, která není určena nikomu jinému než právě jim.

V Británii žije asi 1,6 milionu muslimů. Skoro milion z nich bydlí v Londýně. Jejich národní skladba a vazby jsou dány koloniální minulostí - většinou to totiž nejsou Arabové či Severoafričané, ale Pákistánci a Bengálci. Velká část z nich jsou mladí lidé, kteří se v Británii narodili.

Edgware Road, jedno z míst výbuchů náloží v podzemní dráze, je oblastí, kde se soustřeďuje mnoho Arabů. Každý, kdo tady nastražil nálož, musel vědět, že mezi cestujícími bude hodně muslimů. "Bylo to poselství pro nás," říká jeden z místních, "chtějí, abychom se sebrali a jeli domů."

Na druhé straně teroristické akce je stanice metra Liverpool Street a jen pár kroků odsud je "Malé Bengálsko", oblast blešího trhu Brick Lane a restaurací s pohádkovým karí a dalšími jihoasijskými specialitami.

V obou oblastech byl po výbuších život stejný jako jinde ten den v Londýně. V pátek tichý, nervózní. O víkendu se tu už konaly trhy, v muslimské čtvrti Finsbury Parku i pouť. Navenek se nezdálo, že by muslimové měli důvod k obavám.

Mnohým stačí k hlasitému obviňování křivé pohledy, ale někde už to zašlo dále. Ve dvou mešitách hořelo. Celkem je v protokolech asi stovka různých rasově či nábožensky motivovaných incidentů, které se vyšetřují. Nejde jen o požáry. Vyšetřuje se také rachotění na zábradlí před mešitou ve Finsbury Parku. Policie má ochranu menšin jako důležitý bod v operačním plánu pro případ teroristických útoků a heslem je nulová tolerance.

Muslimská rada Británie uvádí, že po výbuších dostala na 30.000 nenávistných vzkazů elektronickou poštou. Dostala ale také množství vzkazů vyjadřujících podporu.

Až na nacionalistickou Národní frontu není jediný politik, který by nezdůraznil potřebu soudržnosti. Jsou však prostí Angličané, kteří se na muslimy dívají s podezřením a odmítají připustit, že jsou právě tak britskými občany jako oni sami. Podle průzkumů jich je menšina.

Naproti tomu hlavní muslimské organizace jsou mnohem jednoznačnější v odsouzení londýnského útoku, než tomu bylo po 11. září 2001 v New Yorku. "Tento útok je útokem proti nám všem," řekl už v pátek imám v centrální mešitě v Regents Parku.

Přesto nevyjadřují názor všech muslimů. Kolem Edgware Street se ozvaly hlasy, že v pozadí je právě Blair, izraelská tajná služba Mossad či americký prezident George Bush, aby mohli zasáhnout proti muslimům.

Slyšet je ale i jiný přístup. Jeden z majitelů kavárniček kolem Edgware Road říká o teroristech jasně: "Musíme jim ukázat hranici. Musíme zahubit démony ve svém středu." Stejný názor zazněl i "naproti" v Brick Lane. "Už dost dlouho tu někteří žijí jako v jiném světě. Je přeci fakt, že někteří z těch mladíků si nechali těmi Araby promýt mozek," říká jeden z místních Bengálců.

Článek editoval Vojtěch Tutr.