Pravá česká posvícenská slavnost s hojností hudby, divadla i dobrého jídla proběhne v neděli 4. září 2005 v městě Třebechovice pod Orebem. Pod názvem „Třebechovické posvícení“ si zde lidé připomenou posvěcení kostela sv. Ondřeje. Program uvede v 9 hodin v kostele sv. Ondřeje slavnostní mše svatá pro děti s doprovodem kytar, po níž bude zahájena výstava ikon výtvarnice Štěpánky Karlové.

„Naším cílem je, aby se otevřely brány zdejší farnosti i lidem z jiných církví, míst i těm, kteří do kostela běžně nechodí,“ říká hlavní organizátor Václav Derner. Podle něj podobné akce pomáhají k vzájemnému poznávání se a překonávání předsudků.

Bohatý kulturní program spojený s premiérou divadelní hry
Od čtvrt na jedenáct bude na farní zahradě připravena ranní káva, kterou pro vytvoření příjemné atmosféry doprovodí folková adventistická skupina Ženáči z Frýdku Místku. Pro děti jsou pak nachystány výtvarné dílny a soutěže. Čekání na oběd zpříjemní vystoupení dětského divadelní souboru z černilovské farnosti.

Na odpoledne je pak připravena premiéra divadelního představení „Slavík“ na motivy stejnojmenné pohádky Hanse Christiana Andersena. Inscenaci připravil dětský divadelní soubor Orel pod vedením režisérek Kláry Zdechovské a Marie Dernerové.  

Vyvrcholením celého programu bude koncert známé folkové skupiny Svítání, který začíná v 16 hodin v kostele sv. Ondřeje. Kapela Svítání natáčí pro český rozhlas i televizi a doposud získala řadu ocenění na festivalech po celé České republice.

Do přípravy se zapojilo celé město
Třebechovické posvícení vychází z tradice tzv. farních dnů, které každoročně navštěvuje i několik desítek lidí z okolních měst a obcí. Slavnost se koná pod širým nebem. V případě nepříznivého počasí se program z farní zahrady přesune do nedaleké Orlovny.

Na přípravu bohatého kulturního programu spojili své síly členové místní katolické farnosti, Orla, Ekumenický pěvecký sbor a Středisko místní kultury při Třebechovickém muzeu betlémů. Nutno dodat, že vedle Třebechovického posvícení jsou tu i jiné kulturní akce, jako například setkání svatého Mikuláše s dětmi na náměstí či masopustní průvod masek, které dokáží zapojit celé město.