Unikátní možnost prohlédnout si architektonicky zajímavý objekt zámku a park v obci Zboží na Havlíčkobrodsku bude mít široká veřejnost v pátek 23. září 2005 od 13 hodin. V Ústavu sociální péče, který v objektu zámku sídlí, se uskuteční již druhý den otevřených dveří.

Pracovníci ústavu společně s klienty připravili na páteční odpoledne bohatý kulturní program. Návštěvníci tak budou moci shlédnout výstavu fotografií Vladimíra Stejskala, prodejní prezentaci výrobků klientů ústavu a slavnostní odhalení sochy umělce Jaromíra Dubského. Toho se ujmou místopředseda poslanecké sněmovny Parlamentu Jan Kasal a náměstek ministra práce a sociálních věcí Marian Hošek. Organizátoři navíc připravili soutěže pro malé i velké a grilování prasete pro labužníky.

„Chtěli bychom náš ústav tímto způsobem otevřít veřejnosti. Je to ten nejlepší způsob, jak předcházet vzájemnému strachu a předsudkům,“ uvedl ke smyslu akce ředitel ústavu Jan Tourek. Podle Tourka by se měla společnost zbavit především strachu z mentálně postižených lidí.

Mezi návštěvníky ústavu se čeká mnoho zajímavých hostů. Ani tento rok nebude chybět bývalý ředitel oblastní Charity a radní kraje Vysočina Jiří Vondráček a někteří starostové měst a obcí z celého Havlíčkobrodska. Do Zboží jsou pozváni i klienty z dalších osmi ústavů Vysočiny. Tradičním návštěvníkem jsou klienti stacionáře Petrklíč provozovaného Českou katolickou charitou v Ledči nad Sázavou, kteří si připravili na odpoledne krátký program.

Ústav sídlí v objektu bývalého zámku se zahradou o rozloze 5,5 ha. Areál již téměř 50 let slouží sociálním účelům. V letech 1956 – 64 tu totiž sídlil domov důchodců, který byl od 26.8.1964 transformován na ústav sociální péče pro mentálně postižené muže. Zřizovatelem ústavu je kraj Vysočina.

Na obsahu článku se spolupodílelo TS ČBK.