Na minulou sobotu jsem měl smluvenou schůzku se svým přítelem Jakubem Hudákem (24 let). Chtěli jsme se rozloučit před jeho nástupem na transplantaci kostní dřeně. Bohužel však k tomu už nikdy nedošlo. Kubovi se v týdnu náhle přitížilo a pár hodin před smluvenou schůzkou zemřel…

Kuba byl zapáleným mladým politikem. Přestože nepocházel z praktikujícího křesťanského prostředí, nadchnul se pro křesťanskodemokratické názory. Obdiv zasloužil především jeho obrovský přehled a zásadovost. Nestyděl se své názory říkat nahlas. Proto jsem s ním na jaře tohoto roku udělal krátký rozhovor, proč se nechal vylepit na billboardy protestující proti setrvání bývalého premiéra Stanislava Grosse v jeho funkci:

Proč se stydíš za svého premiéra?
Protože nedrží slovo, na jedné straně uzavírá dohody, které na druhé straně později odmítá a aktivně rozvrací, a vůbec si nepočíná jako premiér suverénní země – lže a vytáčí se. Stydím se, že někdo, kdo se takto chová, může být předsedou naší vlády.

Proto ses nechal vyfotit na billboard?
Protože jsem to považoval za možnost veřejně projevit své občanské přesvědčení. Nestydím se za svůj názor a chtěl jsem ho vyjádřit, i když je termín voleb zatím v nedohlednu. A také proto, že se objevila firma, která mi umožnila tento způsob projevu zcela jednoduše realizovat.

Kdo jsou to Mladí křesťanští demokraté, mezi které patříš?
Mladí lidé, kteří mají zájem o dění kolem sebe a kteří si myslí, že mohou něco ovlivnit.

Co je jejich hlavním cílem?
Ovlivnit, možná i posunout nebo napravit věci, o které máme zájem. Nebo si občas zahrát fotbal (úsměv). Připoj se a uvidíš.

Kubův nábor k Mladým křesťanským demokratům jsem tehdy s díky odmítl. Několik týdnů před svou smrtí otevřeně kritizoval poměry v této organizaci. Když jsem se ho ptal, proč to udělal, chtěl podle svých slov pojmenovat problémy a pomoci je řešit. Ať už byl jeho názor jakýkoliv, nebál se ho vyjádřit, a tím vystoupil ze šedi svých vrstevníků.

Pár dní před smrtí mi s obvyklou dávkou nadsázky napsal, že kdybych umřel, tak bych ho naštval. Chtěl jsme mu napsat totéž, avšak vzhledem k jeho zdravotnímu stavu jsem si tento „vtípek“ raději odpustil. S odstupem času si také říkám, že stejně by má odpověď nebyla upřímná. Na Kubově odchodu mě štve mnoho věcí. Ale samotná smrt to opravdu není.

Životopis Bc. Jakuba Hudáka (1981-2005) - narodil se 14. dubna 1981 v Hradci Králové, bydlel v Holohlavech u Smiřic. Po studiích na gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové nastoupil na Fakultu sociálních věd UK v Praze, obor mezinárodní vztahy, od roku 1999 (titul bakaláře v roce 2002). O rok později si přibral na Filozofické fakultě UK v Praze obor historie (specializace na Latinskou Ameriku) a politologie, od roku 2000

Zaměstnání
2003-2004 - redaktor odborného měsíčníku Parlamentní zpravodaj, od roku 2004 – analytik KDU-ČSL

Odborná činnost
Autor desítky odborných článků (Mezinárodní politika, Parlamentní zpravodaj) a studií (mj. Politologický sborník, VŠE 2004, Josef Lux a česká politika 90. let, FFUK 2005) a spoluautor a editor knihy Komunální politické systémy

Členství ve spolcích, zájmová činnost
Mladí křesťanští demokraté od roku 2003, předseda krajské organizace v Královéhradeckém kraji, bývalý člen Akademického senátu FSV UK v Praze a Studentské rady FFUK v Praze

Kultura, sport
Klasická hudba – Gershwin, Grieg, Šostakovič
Literatura – Marquez, Bulgakov, Škvorecký
Sport – kopaná, florbal, tenis, kolo, lyže

foto: http://hk.mladikd.cz/fotky/?id=20050305