Rozchody a rozpady partnerských svazků jsou hlavním tématem knižní novinky psychologa Jeronýma Klimeše, která vyšla v nakladatelství Portál. Kniha dává odpovědi lidem, kteří se nachází v období rozchodu, a zároveň vysvětluje, proč k němu došlo. 

Knihu je možné zakoupit zde.

Vzhledem k tomu, že se v České republice v posledních letech rozchází více než polovina manželských párů, najde si kniha „Partneři a rozchody“ určitě velký okruh čtenářů. Psychologicky dobře zpracované fáze rozchodu, obranné reakce a manipulativní techniky jsou totiž přístupné poměrně širokému okruhu zájemců o tuto problematiku.

Na knize lze pozitivně ocenit, že není pouhou teoretickou studií, ale je aplikovatelná do každodenního života. Součástí kapitol jsou také praktické návody a rady, jak určitý problém zvládnout. Jedním z příkladů je extrémní žárlivost, která bývá častý důvodem rozbití vztahu. Z knihy se zájemci dozví více o její podstatě, ale i o způsobu řešení podobných situací (viz ukázka). 

Žárlivost je urgentní potřeba, která upravuje psychickou vzdálenost mezi partnery, proto bývá manipulativní – ignoruje přání a vědomí druhého. Žárliví lidé nepředpokládají souhlas svého partnera, ale útočí na soka, eventuálně brání partnerovi v kontaktu s ním. Tento manipulativní sklon je tím větší, čím více je vztah v jejich mysli ohrožen.
Pokud jsou odtrženy preferenční křivky, mizí oblast příjemného vzrušení. Dotyční přeskakují z období extrémní deflexe a indiference do období extrémní retroflexe, která se vyznačuje žárlivostí snad na cokoli v blízkosti partnera, tj. i na zvířata či neživé věci.
Mírná žárlivost je přirozená, ale extrémní žárlivost je třeba dostat pod kontrolu. Například pomocí následujících technik:

1. Uvědomit si své extrémní prožívání: Existuje jen jeden extrémně přitažlivý člověk, všichni ostatní jsou bezcenní. I on se může rázem stát bezcenným, stejně jako se to stalo mnoha jiným v mém životě, o kterých jsem si myslel, že se bez nich neobejdu, a nyní jsou pro mě vzduch.
2. Uvědomit si manipulativní komponentu žárlivosti: Zacházím s druhým jako s věcí. Jeho přítomnost beru jako samozřejmost a povinnost, jeho odchod jako tragédii. Nepociťuji vděk, když je nablízku, ale jen zoufalost, když je daleko. Využívám triky, abych jej k sobě připoutal. Například prosím Boha, aby nějak zařídil, aby se do mě dotyčný člověk zamiloval. Ale když se tak stane, najednou mám pocit, že žiji s věcí a chovám se k němu jako ke kusu nábytku.
3. Uvědomit si sebedestruktivnost svého chování: Sice chci druhého k sobě připoutat, ale mé chování jej spíše odhání. Má obranná reakce má právě opačný účinek, než jaký si přeji. Stejně tak je zdegenerovaná i komunikace: Věty, kterými vyjadřuji lásku, jsou vnímány jako ublížení.

Partneři a rozchody
autor: Klimeš Jeroným
nakladatel: PORTÁL
rok vydání: 2005
rozsah: 240 stran
vazba: brožovaná
ISBN: 80-7367-045-3 Cena: 265,- Kč

(Ukázka z knihy Partneři a rozchody)