Výběr výroků ke zveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánském listu Jyllands Posten a k následným protestům v muslimských zemích podle ČTK:

Česká republika (řazeno podle abecedy):

- prezident Václav Klaus (MfD, 7. února): "Máme jiné pojetí svobody a zejména svobody slova, než je v arabském světě. Já jsem plně přesvědčen o tom, a my všichni jsme přesvědčeni, že to naše pojetí je správné."

- premiér Jiří Paroubek (Právo, 8. února): "Reakce části muslimů je dosti přirozená. Nejsem hluboce religiózní člověk, ale také by mi vadilo, kdyby někdo útočil na symbol mé církve, to jest proti kalichu."

- ministr zahraničí Cyril Svoboda (MfD, 7. února): "Zdá se mi nevkusné zobrazovat karikaturou proroka Mohameda. Na druhou stranu ta reakce ze zemí muslimského světa je naprosto nepřiměřená, pálení vlajek států je také pošlapávání symbolů."

- kardinál Miloslav Vlk (MfD, 7. února): "Svoboda člověka není neomezená. Má svoje omezení, kdykoli se dotýká svobody druhého člověka - a to si mnohdy žurnalisté neuvědomují."

Zahraničí (řazeno podle abecedy):

- jordánský král Abdalláh II. (8. února): "S veškerým respektem ke svobodě tisku, je zapotřebí odsoudit vše, co hanobí proroka Mohameda... nebo útočí na city muslimů." Podle něj by ale ti, kdo chtějí protestovat, tak měli činit "důrazně a výmluvně a měli by vyjadřovat své názory mírumilovně".

- íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád (4. února): "Je třeba přehodnotit a zrušit obchodní kontrakty se zemí (Dánsko), která provedla tento odsouzeníhodný čin, a i s těmi, které v tom pokračovaly."

- britský premiér Tony Blair (6. února): "Útoky proti dánským občanům a lidem z evropského společenství jsou naprosto nepřijatelné, stejně jako chování některých demonstrantů v Londýně v minulých několika dnech."

- americký prezident George Bush (8. února): "Odmítáme násilí jako způsob vyjádření nespokojenosti s tím, co může být zveřejněno ve svobodném tisku."

- francouzský prezident Jacques Chirac (8. února): "Svoboda projevu by se měla provádět v duchu odpovědnosti."

- afghánský prezident Hamíd Karzáí (2. února): "Jakákoli urážka proroka Mohameda je urážkou více než miliardy muslimů. Nemůžeme dovolit, aby se takový čin opakoval."

- egyptský prezident Husní Mubarak (2. února): "Svoboda tisku, kterou uznáváme, nesmí být omluvou pro urážku náboženství."

- ruský prezident Vladimir Putin (8. února): "Odsuzujeme podobné karikatury, které vyvolávají další rozpory mezi náboženstvími a které urážejí pocity věřících a provokují je. Extrémní projevy z obou stran jsou vždy nebezpečné a my pevně doufáme, že se podaří muslimským náboženským autoritám převzít kontrolu nad vzniklou situací." V rozhovoru pro španělské deníky zároveň uvedl, že by Dánsko mělo požádat o odpuštění.

- dánský premiér Anders Fogh Rasmussen: "Tak naše demokracie nefunguje." Vysvětlení, proč se dánská vláda nemůže omluvit jménem dánského listu. (30. ledna) "My všichni jsme stejně odpovědní vůči náboženskému cítění. Máme v Dánsku početnou muslimskou komunitu....muslimové jsou i v mé straně." (2. února) "Mám pro vás velmi důležitou informaci. Dánský lid po celé generace bránil svobodu slova i svobodu vyznání. Hluboce respektujeme všechna náboženství včetně islámu. Považuji za velmi důležité vám říci, že lidé v Dánsku nemají v úmyslu muslimy urážet," uvedl v poselství islámskému lidu. (3. února) "Čelíme teď rostoucí globální krizi," prohlásil v reakci na protesty muslimů. (7. února)