Vedoucí střediska pro liturgickou hudbu P. Karel Cikrle při brněnském biskupství nepovolil hrát v jihlavském kostele skladby Gustava Mahlera, ačkoli se zde předtím už hrály. Určitý podíl viny na tom mají i Jihlavští – došlo totiž k tomu, že před loňským uskutečněným Mahlerovým koncertem někdo z odpovědných činitelů v žádosti o produkci skladatelových děl v kostele napsal, že jde pouze o výjimku, která se nebude opakovat, a příslušné středisko biskupství koncert jakožto výjimku povolilo.

Nicméně zdá se, že je to dost slabý důvod na to, aby byl radikálně měněn program letošních Mahlerovských slavností, resp. – jak se dovídáme z pohotových světských médií – aby došlo k rozepři mezi církví a městem Jihlava (a tam už jde o peníze – konkrétně o ty městské, přislíbené na opravy chrámu sv. Ignáce). Autor tohoto článku neví o tom, že by loňský koncert někomu vadil nebo že by snad někoho urazil. Je s podivem, že „jedna dávka“ Mahlera je ještě „zdravá“, kdežto druhá už by mohla na přítomných zanechat nějaké následky.

 

Gustav Mahler - narozen 7. července 1860 Kaliště, zemřel 18. května 1911

Podle čeho se vlastně posuzuje vhodnost hudby, která má zaznít v liturgickém prostoru? „Seznamy duchovní hudby totiž samozřejmě neexistují, záleží na názoru a rozhodnutí toho kterého biskupa nebo ordináře, která hudba je duchovní, a která ne,“ citovaly Lidové noviny mluvčího České biskupské konference Martina Horálka. V Brně jsou tedy v tomto směru papežštější než papež. Je zajímavé, že Mahlerova 2. symfonie „Vzkříšení“ se 17. ledna 2004 hrála ve vatikánské aule Pavla VI. a média nepsala ani slovo o tom, že by z toho byl Jan Pavel II. nějak rozladěn. „Mé srdce, pro co jsi žilo a bylo, to tě k Bohu přivedlo“ – to je část textu ze zmíněné symfonie. O kolik dílků na pomyslné stupnici „duchovna“ je tento text duchovnější než „Cherubíni, serafíni, sestupte sem dolů k nám“ (kancionál, č. 512). Jsou skladby, které se v různých kostelích (hlavně v Praze) hrají pro atrakci turistům, duchovnější než Mahler? Anebo je problém v tom, že Mahler konvertoval z židovství ke katolictví až po třicítce? Asi měl konvertovat dřív. Hned po narození.

Články v rubrice Aeropag vyjadřují osobní názory autora.