První film, vycházející z náboženského prostředí, se jmenuje "Facing the Giants" (Postavit se obrům). Pochází z produkce Baptistické církve a křesťanské poselství předává na pozadí děje ze středoškolského fotbalového týmu: život fotbalového trenéra, pronásledovaného množstvím osobních i pracovních problémů, se od základů mění přijetím životní filozofie opírající se o Bibli. Nízkorozpočtový film, obsazený začínajícími herci, za prvních 10 dní vydělal 2,7 milionů dolarů.

O filmu  "Syn člověka - Jezule" více v rozhovoru o karlovarském festivalu

Další nabídkou pro diváky tohoto žánru se stal snímek "One Night With the King" (Jedna noc s králem), opírající se o starozákonní knihu Ester. Film Paula Crouche ze společnosti Gener8xionEntertainment vynesl tvůrcům 18 milionů dolarů.

Koncem října se na plátnech objevil film "Conversations With God" (Hovory s Bohem) podle knihy, kterou napsal Neale Donald Walsch. Posledním letošním filmem tohoto žánru má být na začátku prosince "The Nativity Story" (Příběh o narození Páně), který byl, stejně jako Gibsonovo "Umučení Krista", natáčen zčásti i v italském Matera.

Mel Gibson - "Umučení Krista"

Právě úspěch filmu Mela Gibsona "Umučení Krista" (The Passion of the Christ), zdá se, spustil nynější zájem tvůrců o náboženská témata na filmovém plátně. Jen ve Spojených státech film vydělal 370 milionů dolarů, ve světě pak dalších 612 milionů. Podobný úspěch zaznamenaly "Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň" (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe) podle knihy C. S. Lewise, které filmařům přinesly zisk 745 milionů dolarů. Kasovním trhákem se stal i snímek předkládající náboženské pravdy chybným způsobem, nicméně vycházející z náboženského tématu, "Šifra mistra Leonarda" (The Da Vinci Code). Zájem o film, kolem kterého se objevily mnohé spory, vynesl 754 milionů dolarů.

Dan Brown -"Šifra mistra Leonarda"

Náboženské filmy letošního podzimu pocházejí všechny od malých nezávislých tvůrců. Zájem o toto téma se však objevuje i ve velkých studiích. Deník The Los Angeles Times přinesl 19.9.2006 zprávu o tom, že společnost Fox Entertainment zakládá divizi FoxFaith ('faith' v angl. 'víra'), která chce oslovit především evangelické křesťany a měla by produkovat až dvanáct filmů ročně. Generální ředitel Fox Entertainment Simon Swart říká, že "část trhu hladoví po tomto druhu obsahu". Filmy FoxFaith se budou zakládat na křesťanských knihách, počítá se s poměrně nízkým rozpočtem, kolem 5 milionů dolarů na film.

Zájem filmařů o náboženská témata však přináší i své zápory. Londýnský deník The Times přinesl dne 25.8.2006 zprávu o protestech proti filmu "Teresa: Death and Life" (Smrt a život sv. Terezie). Docentka dějin křesťanské spirituality na Teologické fakultě Oxfordské univerzity, Benedicta Ward, ostře vystoupila proti způsobu, jakým film představil život sv. Terezie z Avily. Podle Wardové, autorky úvodu k nejnovějšímu životopisu španělské světice, se film příliš zaměřil na zdůraznění Tereziina panenství a sexuality, místo aby představil to opravdu podstatné a historicky důležité, tj. Tereziin mystický a duchovní život.

"Smrt a život sv. Terezie"

Vlna odporu se vznesla také proti televiznímu vysílání. Britská televizní stanice BBC1 odvysílala v neděli 1.10.2006 ve zpravodajském programu Panorama pořad "Sexuální zločiny a Vatikán". Ten tvrdil, že kardinál Joseph Ratzinger v době svého působení na Kongregaci pro nauku víry kryl zločiny zneužívání dětí katolickými kněžími. Kardinál Cormac Murphy O'Connor, předseda Konference biskupů Anglie a Walesu, následujícího dne zveřejnil dopis, ve kterém pořad označil za "zlovolný a lživý, založen na špatném výkladu církevních dokumentů" a vyjádřil překvapení, že tvůrci nepozvali žádného zástupce katolické církve, který by předložil přesná fakta. "Mnoho dalších, nejen katolíků, se nyní bude ptát, zda chce BBC nadále být pravdivou a objektivní v tom, co předkládá veřejnosti," dodal kardinál.

Nevoli vzbudil také další pořad BBC, červencový třídílný cyklus o zázracích. Mimo jiné se zde objevila věta, že spíše než vzkříšeno bylo Ježíšovo tělo vyhozeno na smetí a sežráno psy. Ve Spojených státech zase vyvolalo protesty rozhodnutí televize NBC vyřadit z animovaného dětského seriálu "VeggieTales" většinu odkazů na Boha a Bibli. Ve stejnou dobu však tato stanice odvysílala vystoupení zpěvačky Madonny, která se na scéně nechává ukřižovat. Toto vystoupení vzbudilo velké pobouření mezi křesťany.

Některé biskupské konference chtějí na tento nový trend reagovat a naučit věřící pracovat s médii. Kanadští biskupové vydali v srpnu dokument s názvem "Média jako fascinující výzva pro rodinu". Biskupové vidí pozitivní moment médií, jejichž přítomnosti v životě každého se jen těžko ubránit, v úkolu informovat a vychovávat. Mohou však působit i nenapravitelné škody, pokud předvádějí falešný obraz života, lásky, rodiny, mravnosti a náboženské víry. Je proto třeba uchovat si kritický pohled, vycházející z víry a nadšení pro pravdu. "Rodina znalá médií" se projevuje omezením času tráveného u televize a výběrem vhodných, zvláště dětských pořadů. V podobném tónu mluví ke svým věřícím i australští biskupové v únorovém listu "Jděte a řekněte každému. Pastorační list o vztahu církve k médiím". Kromě zhodnocení přínosu sdělovacích prostředků, např. při vysílání věnovanému smrti a pohřbu papeže Jana Pavla II. a zvolení Benedikta XVI., vyzývají biskupové ke kritickému přístupu k programům. Křesťané mají podle nich být "kritickými uživateli", ne jen "pasivními konzumenty". V závěru také vyzývají věřící, aby se nebáli s médii spolupracovat a využívat je tak k hlásání radostné zvěsti Ježíše Krista.

Nadpis redakční. Foto: filmové webové stránky a archív Magazínu ChristNet.eu