Ještě před odletem z římského letiště Fiumicino, papež při letmém setkání s novináři připomněl, že se jedná o „pastorační cestu“, nikoli politickou, která je nutná s ohledem na tíživou situaci, kterou prochází svět a na společné cestě úsilí o mírovou spolupráci.

Benedikt XVI. mluvil a dialogu mezi „Církví a islámem“ a o dialogu „s našimi křesťanskými bratry“, čímž ukázal na symbolickou hodnotu setkání, k nimž v nadcházejících dne dojde. V tradičním telegramu, zaslaném italskému prezidentu Napolitanovi, papež znovu potvrdil svůj záměr „povzbudit k ekumenickému a mezináboženskému dialogu“. Během cesty pak, - podle sdělení novinářů, přítomných na palubě papežského speciálu (v počtu 70) – papež řekl, že „my, Evropané, se musíme znovu zamyslet nad svým laickým myšlením a Turecko – vycházeje ze svých dějin – musí přemýšlet nad tím, jak do budoucna vybudovat vztah mezi laicizmem a tradicí, mezi otevřeným a tolerantním smýšlením, jehož základními prvky jsou svoboda a hodnoty z ní vycházející“.

Na letišti v Ankaře, u schůdků letadla, přivítal papeže turecký premiér Recep Tayyp Erdogan. Původně se neměli setkat, přesto jejich rozhovor trval asi pětadvacet minut, mnohem déle, než se předpokládalo. Ve vyhraženém salónku na letišti došlo před mikrofony a televizními kamerami k výměně pozdravů a darů: „Moje návštěva sleduje prohloubení vztahů mezi Tureckem a Svatým Stolcem“, řekl papež. Po tomto setkání se Svatý Otec odebral k Atatürkově mauzoleu, zatímco Erdogan příliš s odletem do Rigy na summit NATO nespěchal a našel si čas i na krátkou tiskovou konferenci, během níž konstatoval: „Papež mi vyjádřil své pozitivní přesvědčení stran procesu připojení Turecka k Evropské Unii“, a to i přesto, že zdůraznil, že „není politikem“. Premiér dále sdělil: „žádal jsem papeže o podporu pro Turecko v EU a on mi odpověděl kladně“. Podle tureckého premiéra rozmlouvali i o dialogu mezi náboženskými vyznáními a o zavraždění italského kněze Ondřeje Santora v Trebisondě, letos v únoru.

Turecký premiér před novináři potvrdil, že „šlo o ojedinělý skutek, nikoli o počin proti křesťanům“. Hned nato pak premiér odletěl do Litvy.
Papež se mezitím poklonil památce otce moderního Turecka, zapsal se do zlaté knihy nejvýznačnějších hostů a ve svém projevu – proneseném anglicky – připomněl, že „Turecko je místem setkání a křižovatkou rozličných náboženství a kultur, spojnicí mezi Asii a Evropou. Rád přijímám za svá slova zakladatele Turecké republiky – řekl Svatý otec v závěru – „abych vyjádřil přání pokoje ve vlasti a míru ve světě“.
Nato se Benedikt XVI. pozdravil se současným tureckým prezidentem Ahmetem Necdetem Sezerem.

Kompilace autora, nadpis redakční, foto titulní strana tureckého deníku SABAH a foto setkání s Erdoganem – na web. stránkách turecké vlády. Foto z letadla agentura AP.