V Česku se stále mnoho lidí pod vlivem komunistického školství hlásí k tzv. „vědeckému světovému názoru“. Jak argumentujete v rozhovorech s těmito lidmi jako křesťan a vědec?
Vědecký světový názor, oficiálně šířený komunistickou diktaturou, je veskrze nevědecký, protože se snaží o fušeřinu v teologii, „osvobozené“ od Boha. Dominik Pecka kladl důraz na „křesťanský realismus“, respektující jak duchovní, tak materiální podstatu světa. Viz též odpověď na předešlou otázku.

Je v současnosti stále platná teorie velkého třesku, která jako by nepřímo potvrzovala stvoření vesmíru z ničeho?
Ano, teorie velkého třesku je všeobecně uznávanou teorií vzniku i vývoje vesmíru. Musíme mít ovšem na paměti, že může být v budoucnu překonána a z tohoto hlediska nepovažuji za vhodné, když ji někteří křesťané ve chvályhodné snaze podpořit svou víru vydávají za důkaz Božího stvoření.

Jak se dívate na teorii inteligentního plánu? Papež Jan Pavel II. před deseti lety řekl, že Darwinova teorie je víc než hypotéza, ale kardinál Schoenborn ve svém nedávném známém článku pro New York Times bere vážně i teorii inteligentního plánu.
Obávám se, že i u „inteligentního plánu“ jde o podobný problém jako v mnoha jiných případech, kdy se konkrétní vědecký poznatek používá k důkazu Boží existence (což je případ „inteligentního plánu“), anebo naopak k důkazu, že Bůh neexistuje (což je případ Bedřicha Engelse a mnoha dialektických materialistů) – v tom druhém případě se už ukázala směšnost takového přístupu, protože vědecké poznatky, na nichž Engels a spol. zakládali své důkazy, prostě beznadějně zastaraly.

Domníváte se, že Darwinova teorie může odolat otázkám, které jí dávají současná genetika a molekulární biologie?
Nejsem v tomto oboru odborníkem, ale při pohledu zvenčí se mi zdá, že Darwinova teorie přírodního výběru a evoluce obstála zatím velmi slušně. Ostatně z pohledu astronoma je evoluce života na Zemi součástí daleko grandióznější evoluce celého vesmíru, o němž dnes na základě astronomických a fyzikálních objevů a poznatků sotva může někdo ještě pochybovat.

Setkáváte se s mnoha vědci. Dovedl byste odhadnout, jaká část českých vědců věří v Boha?
To se těžko odhaduje, protože žádné podklady pro takové odhady nemám. V mém okolí (astronomové, fyzici) je věřících vědců překvapivě mnoho, ale to může být výběrový efekt.

A už na závěr: Čtete Magazín ChristNet.eu?
Ne, nečtu. Do chvíle Vaší žádosti o rozhovor jsem o jeho existenci nevěděl. Mea culpa.

A zcela nakonec: Kým je pro vás Ježíš Kristus?
Kristus je pro mne především Boží syn. Z lidského pohledu obdivuji jeho morální integritu a genialitu při šíření učení o jediném Bohu.

První část rozhovoru najdete zde