Zúčastňujete se Svatovavřinecké pouti pravidelně?

Dá se říci, že jsem pravidelným účastníkem, a myslím, že to má i určitou symboliku, když na nejvyšší horu České republiky vyjde první a druhý muž podle ústavního pořádku.

V. Klaus, D. Duka a P. Sobotka při Svatovavřinecké pouti na Sněžku

V čem vidíte roli církví v současné české společnosti?

To je samozřejmě těžká otázka, my jsme země relativně hodně ateistická. Byl bych rád, aby se nám vrátily určité hodnoty, které byly čtyřicet jedna let ničeny, ať už je to hodnota jako starosta, vlajka, hymna. Uctívání symbolů má svoji hodnotu a církev má svoje symboly, a to dodržování pravidel, která jsou dána. To je to základní, k čemu bychom se měli vrátit.

Jak by podle Vás měl vypadat model vztahů církve a státu?

To je složitá otázka, protože v této zemi jsme zatíženi určitým problémem, který se nazývá restituce, a podle mého názoru je třeba celou situaci vyřešit tak, aby nebyly destabilizovány celkové majetkové poměry v České republice. Věřím, že pod touto vládou dojdeme k dohodě a že se konečně už celá kauza uzavře. Odluka církve od státu je také určité řešení, které by vyžadovalo, aby byly možnosti daňových asignací, kdy každý bude mít šanci dát, komu bude chtít, určité procento ze svých daní. Takže to je problém, který už bychom měli po oboustranně vstřícném jednání dokončit.


Otvírání poštovny na Sněžce 10. srpna t.r.

Zmínil jste daňové asignace. Vidíte je jako cestu k řešení této problematiky?

Pro mě to je určité téma, protože dává možnost dát peníze tam, kam já chci. Někdo má rád sport, někdo má rád církev, někdo má rád umělce. Při tom dochází k přímému kontaktu mezi mnou a dotyčnou institucí, a v tomto případě to může být i církev.

Jak si představujete řešení sporu o katedrálu?

Mě se „strašně líbí“, že se to nazývá spor. Podle mého názoru by se o tom nemělo takto diskutovat. To je záležitost, která má svůj historický začátek za účasti církve, ale v této chvíli je to obrovský symbol, a katedrála nemá patřit nikomu jinému než českému národu.

A jak by toto mělo být formálně upraveno?

Někdo musí být správce a samozřejmě církev musí mít právo využívat katedrálu ke svým církevním záležitostem.  

Jste lékař. Jak se díváte na etické otázky ohledně abortů a eutanázie?  

Abort jako takový vnímám jako svobodné rozhodnutí ženy a nemám s tím problém, ale musí to být samozřejmě v daném časovém horizontu třech měsíců, tak jak je to v České republice uzákoněno. Odborníci se na tom shodli a myslím si, že je to termín, který je ještě únosný. A co se týče eutanázie, tak jsme nyní tak minutu po začátku celonárodní diskuse. Musíme o tom diskutovat, například Holanďani už jsou daleko, ale trvalo jim to dvacet, pětadvacet let, než k tomuto závěru došli. Mě velmi rozladilo, že nyní přichází jeden poslanec a chce dát zákon o eutanázii. To rozdělí českou společnost a to je to špatně. Vidím to ještě na patnáct, dvacet let diskuze a pak si můžeme dát zákon.

Na závěr se ještě jako křesťan zeptám, jak se díváte na osobnost Ježíše Krista?

Budete se divit, i když jsem ateista, něco o tom vím. Považuji ho za ústřední osobnost křesťanského náboženství.

Foto: www.premyslsobotka.cz