Málo lidí to očekávalo, ale německý papež Benedikt XVI. přitahuje do Říma více poutníků než jeho komunikativní předchůdce Jan Pavel II. Téměř o pětinu vyrostl počet poutníků za poslední tři roky, a počet účastníků audiencí Josepha Ratzingera na Petrském náměstí tak ročně už značně přesáhl tři miliony, napsala agentura DPA.

"Nikdy nebude jako Jan Pavel II.," myslelo si mnoho lidí 19. dubna 2005, když byla nová hlava katolické církve zvolena. Ale "německý pastýř", jak byl označován, zajišťuje rekordy náboženské turistiky do Říma nehledě na to, že je méně charismatický než jeho předchůdce. Důvodem je zřejmě jak osobnost Josepha Ratzingera, tak duch doby.

"Že bude přijíždět více Němců, to se dalo čekat," říkají představitelé kanceláří organizujících katolické poutní cesty jako Brevivet nebo Unitalsi. "Avšak Benedikt XVI. si dokázal získat všechny," dodávají s tím, že to už je poněkud překvapivější.

Zatímco první rok jeho pontifikátu přijelo na audience papeže do Říma asi 3,2 milionu věřících, v druhém roce to již bylo 3,4 milionu lidí. V roce 2006 se ztrojnásobil zájem o dvoupatrové autobusy Roma Cristiana, vytížení lůžek římských hotelů stouplo za dobu od Ratzingerova zvolení o čtvrtinu.

"To nikdo nečekal: tento německý papež získává den ode dne stále větší skeptiky," podivuje se i respektovaný italský deník Corriere della Sera rostoucímu přílivu poutníků a pozoruhodné popularitě vrchního pastýře katolíků z Německa. A má pro to hned několik vysvětlení. V době globalizace a kumulovaných hospodářských, sociálních a ekologických obav je Ratzinger vnímán jako "lékař církve", takříkajíc pevná hráz proti rozpadu hodnot. Tento papež představuje pevné zásady a jasná slova - a stává se tak více než jeho předchůdce "mužem okamžiku".

"Fenomén má ale více vrstev," míní Cesare Atuire z poutnické služby Opera Romana Pellegrinaggi. Benediktův pontifikát je ještě relativně nový, kromě toho tento papež méně cestuje a pobízí tím věřící více k tomu, aby jej vyhledávali v Římě. V neposlední řadě zřejmě otevřená slova Benedikta XVI. zřejmě více vyhovují potřebám mnoha věřících nehledě na to, že papež sám není tak nadanou osobností na mezilidské kontakty.

"Když papež Jan Pavel II. 2. dubna 2005 zemřel, obávali jsme se, že už na Petrském náměstí ve Vatikánu žádné davy lidí neuvidíme," přiznává šéf Brevivetu Riccardo Bertoli. Avšak navzdory očekávání se "teutonský chlad" nedostavil, ale udělal místo lidské vřelosti. Mezi novým papežem a věřícími přeskočila jiskra, jak prokazuje účast na jeho shromážděních.

Věřící hledají jistotu v přelomových dobách a bezpečné ukotvení si nepřejí jen křesťané. Někteří to označují za obrodu náboženství obecně a v Římě je citován i bývalý německý ministr zahraničí za Zelené Joschka Fischer, který prohlásil: "Náboženství je zpět." Víra je opět žádané zboží, jak prokazují masy na Petrském náměstí.