Bývalý britský premiér Tony Blair v pátek v noci přestoupil na katolickou víru. Dnes odpoledne o tom s odvoláním na Blairova tiskového mluvčího informoval zpravodajský web BBC. Expremiér, který je v současnosti zvláštním mezinárodním vyslancem pro Blízký východ, se stal katolíkem po obřadu v jedné londýnské kapli.

Tony Blair se stal premiérem, když mu bylo 44 let a je nejmladším britským premiérem od roku 1812. V únoru 2005 se stal britským premiérem nejdéle vykonávajícím tuto funkci za labouristy. Dne 27. června 2007 vystřídal Tonyho Blaira ve funkci Ministerského předsedy Gordon Brown, bývalý ministr financí a po rezignaci Blaira současný předseda Labour Party.

Jeho žena a známá právnička Cherie Blairová i všechny čtyři děti byly katolíky. Přestup samotného expremiéra k Římskokatolické církvi se proto po odchodu z úřadu očekával. Jednou z posledních Blairových cest ve funkci britského předsedy vlády byla návštěva papeže Benedikta XVI. ve Vatikánu.

Minulý rok překvapil veřejnost socialista Tony Blair prohlášením, že když se rozhodoval, zda pošle britské vojáky do Iráku, modlil se k Bohu. Tehdy to média přičítala ke sbližování americké a britské rétoriky. Například američtí prezidenti často ve svých veřejných vystoupeních o Bohu hovoří. Někteří však už těhdy spekulovali o změnách v Blairově životě.

Tony BlairZdroj: AFP

Důkladná příprava
Expremiér Tony Blair podle médií prošel důkladnou duchovní přípravou, kterou mu poskytl monsignor Mark O´Toole, osobní tajemník kardinála Cormaca Murphyho O'Connora, jenž je hlavou katolické církve v Anglii a Walesu. Právě on vedl ve westminsterském arcibiskupství obřad, během něhož se Blair stal katolíkem.

Podle serveru BBC uvedla editorka katolického magazínu The Table Catherine Pepinsterová, že Blairova konverze není žádným překvapením. Něco jiného by podle ní bylo, kdyby tak učinil ještě jako premiér. Kdyby byl tehdy katolíkem, ztížil by si pozici při vyjednáváních se Severním Irskem, jichž se účastnil.

Anglikánský arcibiskup popřál Blairovi vše dobré
Canterburský arcibiskup Rowan Williams, který je podle tradice nejvyšší postavou anglikánské církve, se dal slyšet, že Blair má jako podporu jeho modlitby a přání všeho dobrého.

K článku si čtenáři založili diskuzní forum.