Jak se změnila KDU za posledních deset let?

Myslím, že zejména v posledních letech prožívá určitou vnitřní krizi. Začíná se ukazovat jistý spor o to, kam by KDU měla směřovat. Tento spor cítím už delší dobu. Je to spor mezi těmi, kdo vycházejí ze zájmu tradičních voličů, což jsou členové KDU, sociální slabší voliči, ale i ti, kdo vkládají naději do politiky KDU jako nositele křesťanských hodnot, a mezi těmi, kdo chtějí stranu tzv. modernizovat, snad i z obavy a strachu, aby se ve svých preferencích nepropadla, se stále více svými zájmy přibližují doprava k ODS. Na jaře by měl být programový sjezd. Tam by se mělo ukázat, zda většina členů KDU chce, abychom zůstali tradiční stranou, která se opírá o křesťanské hodnoty, strana pravého středu, která je samostatná, svébytná a jež bude především hájit zájmy sociálně slabších vrstev, a nebo se bude více přiklánět doprava. Máme zde proud sociálnědemokratický, liberální a pak náš, křesťanskodemokratický. A tento proud tady podle mě musí existovat jako určitá protiváha vůči krajním pohledům.

Jaké by měla mít takováto strana akcenty?

Měla by svým politickým chováním odrážet to, co deklaruje, tzn. být pravdivá. Měla by hájit svůj program, i když politika se samozřejmě dělá formou kompromisů. Měl by zde být zdůrazněn akcent na sociální stránku. Měla by se stavět k ochraně rodiny a podporovat rodinu jako základní funkční buňku společnosti. Ne pouze partnerství, ale manželský svazek, a k tomu samozřejmě patří i ochrana dětí. Dnes nemá problémy jen rodina početná, ale má je i rodina se dvěma dětmi. Do oblasti ochrany patří i starší generace. KDU by měla podporovat střední stav a střední podnikání, protože nechceme, aby zde vznikla elitní společnost, která má za cíl pouze ekonomický růst. Další velkou oblastí je podpora neziskového sektoru, aby zde byl i právní rámec, který by neziskové organizace určitým způsobem zvýhodňoval, protože tyto organizace většinou pracují pro ty nejpotřebnější. A pak samozřejmě do politiky KDU patří i podpora venkova.

Šéf lidoveckých senátorů A. Jílek řekl na okraj dopisu Tomáše Halíka vedení KDU, že „pan farář Halík se plete do politiky“ a „pravda a láska zase zdvihají hlavu“(MfD 21.1.). Co říkáte k tomuto vyjádření?

Jestli si to pan senátor opravdu myslí, tak se nad tím můžu jenom pousmát, protože to není hodno vyjádření člověka, který zastává senátorskou funkci.

Zmínila jste se o krizi v KDU. Vidíte nějaké východisko z této krize?

Velké naděje vkládám do jarního programového sjezdu. Doufám, že bude dobře připravený. KDU už nastínila svůj program křesťanskodemokratické politiky pro 21. století na sjezdu v Hradci Králové. Nemůžeme zůstat stát na jednom místě, politika se stále vyvíjí, ale hodnoty zůstávají stále stejné. Přála bych si, aby KDU šla tradičním směrem, podporou oblastí, jež jsem zmínila, aby její politika byla skutečně pro lidi a aby lidi přitahovala. Politika, která přináší dobro do společnosti a je pravdivá, jež opravdu uskutečňuje to, co hlásá. Taková politika může mít u lidí ohlas a tím může strana získávat další příznivce. Když se takovéto křesťanskodemokratické politiky nebudeme držet, tak lidé nebudou mít proč nás volit a mohli bychom se stát jakousi křesťanskou frakcí ODS.

První část rozhovoru najdete zde