Kardinál Miloslav Vlk doufá, že Václav Klaus ve svém druhém funkčním období splní své předchozí sliby. Podle synodního seniora Českobratrské církve evangelické Joela Rumla pro církev nebude Klausovo opětovné zvolení na Hrad znamenat nic.

"Církev není vázaná na změny na trůnech," řekl dnes ČTK Ruml. Přeje si, aby Klaus hlídal demokracii přísněji než dřív a přispěl osobním příkladem ke kultivaci politického prostředí.

Vlk dnes uvedl, že prezident byl zvolen "po vleklém a bolestném úsilí, které ukázalo naši politickou scénu ve značně nepříznivém světle". Průběh volby byl podle kardinála výmluvný. Klaus byl po průtazích a ostrých vyjádřeních politiků zvolen až dnes ve třetím kole druhé volby.

"Jistě z diskusí kolem svého minulého funkčního období i z bolestného zrození období nového vyvodí pro sebe, pro styl své práce i pro svou funkci patřičné závěry. I když naše zkušenosti z uplynulých pět let nebyly vždy jen pozitivní, chceme doufat, že dodrží své slovo a že četné sliby, které před svou volbou dal, naplní skutky," napsal Vlk na svých internetových stránkách.

Ruml připomněl, že Klaus už dříve prohlásil, že nebude bránit narovnání vztahů mezi státem a církvemi. Pokud příslušný zákon schválí parlament, Ruml doufá, že jeho slovo bude platit.

Vlk popřál Klausovi "hodně zdraví a také potřebnou pomoc od nejvyššího Vládce", staronovému prezidentovi blahopřál také patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. Podle něho Klaus již v minulém období prokázal své politické schopnosti a státnické kvality. "Jeho osobnost pro nás představuje demokratické a tradiční hodnoty i hájení zájmů našeho státu," sdělil ČTK Butta. Husité také ocenili důstojnou kandidaturu Jana Švejnara.

Znovuzvolení Klause přivítal i metropolita pravoslavné církve Kryštof. Pravoslavná církev podle něho věří, že je a bude tím nejlepším možným prezidentem a podpoří majetkové vyrovnání. "Byl jsem účasten při přípravách tohoto zákona a všichni, kteří o této otázce hovořili, mi sdělili, že pan prezident Klaus je připravený zákon podepsat. I proto vítáme jeho zvolení," řekl ČTK Kryštof.