Na 19. katolickou charismatickou konferenci se během středečního odpoledne zaregistrovaly první dva tisíce účastníků z celkových tří tisíc předem přihlášených. Akce se koná do neděle 13. července na brněnském výstavišti. Podle vedoucího organizačního týmu konference Josefa Dvořáčka v dalších dnech organizátoři očekávají další tisíc až dva tisíce účastníků, kteří dorazí třeba jen na část bohatého programu tvořeného přednáškami, adorací, společnou modlitbou, bohoslužbami a dalším doprovodným programem. Jde o rekordní počet účastníků konference. V loňském roce, kdy se poprvé konala v Brně, se jí účastnilo celkově zhruba 3 500 lidí.

Nejvíce účastníků konference přijelo z jihomoravského kraje, nejvíce ze samotného Brna. „Svojí početností vyniká nemalá skupinka z Dolních Bojanovic. Velké skupiny přijíždějí z Prahy, Plzně, Českých Budějovic, Hradce Králové, Ostravy, Frýdku-Místku, Olomouce či Zlína,“ informuje vedoucí organizačního týmu. Organizátory těší nárůst účastníků ze Slovenska, především z Bratislavy. Nejvzdálenější účastníci konference přijedou z okolí Košic. Mezi přítomnými rovněž nebudou chybět křesťané z evangelických církví.

Letos měli organizátoři jednodušší přípravu, protože využili prošlapané cesty výborného zázemí brněnského výstaviště a také přilehlých ubytovacích kapacit. Konference není určena jen pro charismatiky s „průkazem“. „Každý křesťan otevřený Božímu působení je charismatik. Konference není sympoziem ve smyslu diskutování nad vědeckými tématy, ale především živým duchovním setkáním všech lidí, kteří chtějí zažít Boží působení ve svých životech,“ vysvětluje Josef Dvořáček.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle sloužil zahajovací bohoslužbu

Konferenci zahájila večerní mše svatá sloužená brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem, který spolu s hejtmanem Jihomoravského kraje Stanislavem Juránkem převzal nad konferencí záštitu. „Všem, kteří letos opět přijedou do Brna, přeji, aby je setkání s Bohem i navzájem mezi sebou povzbudilo k objevování darů, kterými nás Duch Svatý bohatě zahrnuje,“ vyslovil své přání Vojtěch Cikrle. V kázání biskup hovořil o radosti z Boha a jeho darů jako životním programu. Být hostitelem konference znamená pro něj velké obdarování. „Snadná možnost účasti na přednáškách navíc poslouží k prohlubování víry všech zúčastněných,“ charakterizuje přínos akce pro brněnskou diecézi biskup, který oceňuje roli hnutí katolické charismatické obnovy v církvi. Podle jeho názoru všechna hnutí přinášejí nové pohledy a důrazy v životě z víry. „Hnutí katolické charismatické obnovy svým důrazem na dary Ducha Svatého otvírá oči těm, kteří uvěřili, pro vše, co jim Bůh nabízí,“ konstatuje Vojtěch Cikrle.

Související článek: Charismatické křesťanství není puberta víry

foto: archiv CHO