Dlouho mě nenapadlo spojovat frontmana rozverné kapely Yo Yo Band Richarda Tesaříka s vírou. Až vloni na jaře mě překvapila jeho jasná slova na toto téma v Lidových novinách.

..."Věřím v to, že je Bůh. To, jak je ten svět úžasný, sofistikovaný, není samo sebou. To bere dech. Jen se na nás podívejte, jak spolu mluvíme, přece nevěříte, že se něco splašilo a udělalo nás to jen tak náhodou... Věřím v Boha a nepředstavuji si ho jako dědka v košili. Já nevím, jak vypadá, jestli obklopuje celý vesmír, jen vím, že je. A jenom blbej intelektuál může říct, že Bůh není. To je přece nabubřelost."

Pak jsem s ním měl možnost se dvakrát osobně setkat. Jednou v pražské hospodě, podruhé na open air koncertu. Vždy jsem použil magickou formuli, že bydlím v Rybitví ("kde to není špatný")  a Richard se pak hned mile rozpovídal. Rozhovor pro ChristNet.eu byl však nakonec písemný, protože po zmíněném koncertu za ním přišly i dvě krásné dívky a pozvaly ho ke kouření vodní dýmky. Prý se vsadily s kamarády, že určitě příjde. Richard překvapeně odpověděl, že nekouří, ale jako laskavý pohodář nakonec neodmítl. "Ty otázky mi pošlete," dodal ještě přátelsky. A odpovědi na ně pak poslal obratem.

Kapela Yo Yo Band, jejímž jste frontmanem, zpívá optimistickou muziku. Co je zdrojem tohoto vašeho optimismu?

Těžko říci. Zřejmě povaha.

Vaše manželství trvá již tři desetiletí, což nebývá ve Vaší branži obvyklé. Co pro Vás znamená manželství a rodina?

To nejlepší co mám.

Před pěti lety Vás tvrdě zasáhla tragická smrt bratra. Jak se Vám podařilo se s ní vyrovnat?

Nedařilo...

Věříte v život po smrti?

Doufám.-))

V závěru Vaší autobiografické knihy „Bylo nás dva“ píšete: „Dokonce se považují za věřícího, k čemuž jsem došel časem.“ Můžete krátce nastínit tuto Vaší cestu k víře?

Když jsem zjišťoval, jak dokonalé je zde vše dokonale „naprogramováno“ do nejmenších pikodetailů…Jenom hlupák nebo nabubřelec může prohlásit, že se to nějak samo.

Mnoho lidí říká: Bůh ano, církev ne. Jak se Vy díváte na křesťanské církve?

Bez církve bychom možná uctívali ještě třeba Radegasta a další.:-)))

Máte rád nějakou muziku, která má vztah k víře?

Ano, jak tu evropskou církevní, tak hlavně gospelsongy. Pravoslavné chŕy jsou taky krásné, jsou položeny na mužských basech..fascinující.

Jak se díváte na osobnost Ježíše Krista?

Nezměřitelná.