Se svými módními butiky, ulicemi jako podle pravítka a obnovenými budovami má čečenská metropole Groznyj vzhled města, kde se dá dobře žít. Už žádné domy v troskách, rozbité ulice, zdi proděravělé kulkami. Člověk by skoro zapomněl, že ruské bombardování v zimě 2000/2001 skoro srovnalo město se zemí, píše v reportáži z čečenského hlavního města francouzský list Le Monde. Zdůrazňuje, že místní lidé spojují tuto obnovu s prezidentem Ramzanem Kadyrovem, kterého do této funkce dosadila Moskva.

Tento syn bývalého muftího, známý svými tajnými věznicemi a zprávami o mučení, které se k nim vztahují, má víc z "chána" než z prezidenta. Jeho obrovské portréty a citáty jsou všude. "Společně vybudujeme budoucnost," říká jeden z nich. Lidé tomu věří. To na Kadyrovův příkaz byl Groznyj znovu postaven od základů,, byly obnoveny dodávky elektřiny, plynu, pitné vody. Vděčnost obyvatel je zřejmá. Projekt normalizace vede přes zdůrazňování hodnoty čečenských tradic a přes důrazný návrat k tradičnímu islámu. Na konci třídy Vladimira Putina v samém středu města byla postavena obrovská mešita, "největší v Evropě, pro 10.000 věřících", říká hrdě mladý Čečenec, který se tam přišel pomodlit.

Ve svém hledání "normálnosti" pohlížejí lidé příznivě i na nový projekt umravnění společnosti. Z rozhodnutí prezidenta budou dívky napříště nosit na univerzitě šátek. Žádné velké donucování, v nejhorším se ty, které nechtějí mít zakrytou celou hlavu, mohou spokojit se stužkou kolem vlasů. V roce 2009 přejdou studentky na hidžáb, který hlavu zakrývá víc. Slíbil to prezident, jistý si tím, že dívky to "budou zbožňovat".

Připomínání tradičních norem chování je všudypřítomné a týká se hlavně žen. Jeden pořad místní televize varuje před vulgárním oblečením a nemístnými mravy. Všeobecně se myslí, že některé dívky berou věci příliš nalehko. "To všecko je vina mobilů. Dívky mohou jejich prostřednictvím volně mluvit s chlapci a dívat se na videa, která nedávají dobrý příklad," domnívá se universitní student Naurbek.

Téma nemorálnosti žen rozvířil i nedávný nález těl sedmi zastřelených dívek nedaleko Grozného. Podle Viktora Leděněva z ruské prokuratury v Čečensku se dívky ve věku 25 až 30 let staly pravděpodobně "obětí zločinců", kteří v nich viděli "ženy, jež se mohou chovat nemorálně".

Toto vysvětlení od té doby přejali všichni, nebo skoro všichni. Ponurý objev těl vzbudil neklid, ale nadhození "amorálnosti" stačilo k utišení. Natalija Istěmirovová, která vede grozenské sdružení na obranu lidských práv Memorial, tomu nevěří: "Ty vraždy nemají nic společného se zločiny kvůli cti, protože v takových případech jsou dívky, zabité svými vlastními rodinami, pohřbívány, a ne ponechávány v příkopu. A pak, rodiny to dělají tajně." Podle ní byly dívky možná nepohodlnými svědkyněmi "něčeho, co neměly vidět". To, že ruská prokuratura zmiňuje amorálnost dívek, "dokazuje, že tu není vůle vést seriózní vyšetřování".

Třicetiletá Sacita, která pracuje jako ošetřovatelka v nemocnici, teď nabývá klidu, až když se vrátí domů. "Kladu si spoustu otázek, nemohu věřit, že ty dívky byly zabity kvůli svému chování." Podobně jako většina Čečenců neví, že v roce 2007 bylo poblíž Centeroje, rodné vesnice prezidenta, objeveno šest mladých dívek prostřílených kulkami. Rodiče jedné z nich dosáhli toho, že byla provedena lékařská expertíza, ale věc byla rychle odložena bez následků.