Rejem sněhuláků před Úřadem vlády vyvrcholila v pátek 19. prosince akce za záchranu českého Ježíška. Organizátoři projektu poděkovali lidem za podporu a ministrovi vlády Cyrilu Svobodovi předali obálku s počtem signatářů petice. Do dnešního dne se za Ježíška podepsalo více než dvacet jedna tisíc lidí z šedesáti tří zemí světa.

Vánoce slavíme, protože se narodil Ježíšek, ale Děda Mráz ani Santa Klaus se nenarodili,“ narážel ve svém projevu při demonstraci Cyril Svoboda na fakt, že jsou oba pouze produktem dobré reklamy. Poté přijal z rukou organizátoru petiční akce obálku s počtem lidí, kteří se za Ježíška postavili.

Internetové stránky www.zachrantejeziska.cz navštívilo od začátku přes padesát tisíc lidí a téměř polovina z nich se s touto vánoční filosofií ztotožnila.

Je hezké, že bráníme našeho Ježíška. Když jsem viděla výzdobu se Santou i v mateřské školce a na náměstí jeho vánoční kamion, naskakovala mi husí kůže,“ svěřuje se v internetové diskusi Jarka. Stejně jako ona se v diskusi vyjadřuje několik stovek dalších. „Byl to skvělý nápad, který mě v předvánočním shonu velice potěšil. Taky si myslím, že by bylo dobré do budoucna zachránit český první máj jako svátek zamilovaných a nezavést si díkuvzdání,“ přemýšlí nahlas o dalších západních zvyklostech Vojta.

V minulých dnech a týdnech navštívili sněhuláci se svými transparenty některá česká města. Potkat je lidé mohli například v Pardubicích, Hradci Králové, Chrudimi nebo Havlíčkově Brodě. Možnost připojit podpis pod petici můžou lidé až do Silvestra.

Foto: Tomáš Kopecký