Papež Benedikt XVI. v nejbližších týdnech odpoví prezidentu republiky Václavu Klausovi na oficiální pozvání k návštěvě České republiky. ČTK to dnes řekl velvyslanec ČR ve Vatikánu Pavel Vošalík. Podle něj poslala prezidentská kancelář nejvyššímu představiteli katolické církve zvací dopis koncem loňského roku. Konkrétní datum papežova příjezdu ale podle Vošalíka dopis zřejmě obsahovat nebude. V současné době prý stále o termínu jedná jak česká strana, tak vatikánské úřady, a datum není stále známo.


"Byl jsem (Vatikánem) ujištěn, že po Novém roce papež jistě napíše odpověď panu prezidentovi. Dnes papež oficiálně zahájil diplomatický rok. Očekávám, že v nejbližších týdnech papež prezidentovi republiky odpoví," uvedl Vošalík, kterého dnes spolu s ostatními členy diplomatického sboru papež přijal.

V médiích se již několik týdnů objevují informace, že by papež mohl do Česka přijet letos v září. Podle zdroje ČTK se zářijová návštěva projednávala již na zasedání České biskupské konference v Praze loni v listopadu, tento termín také potvrdil serveru Aktuálně.cz kardinál Miloslav Vlk na konci prosince.

"Rozdělil bych přání a realitu. ČBK a kardinál Vlk hovoří o tom, že pozvali Jeho Svatost k návštěvě České republiky a rádi by, kdyby mohla navštívit ČR letos v září," poznamenal Vošalík.

Podle papežského protokolu oznamují vatikánské úřady zahraniční cesty nejdříve šest měsíců před jejich uskutečněním. "Znamená to, že pokud by papež oznámil cestu nyní, přijel by v červnu. Můžeme ale s jistotou říct, že v prvním pololetí se návštěva neuskuteční," konstatoval Vošalík. Zároveň připustil, že zářijový termín je jednou z možností. "Navrhli ho čeští biskupové, ale musí vyhovovat také vatikánským úřadům a prezidentské kanceláři," doplnil.

Prezident Klaus pozval podle Vošalíka papeže několikrát a návštěva nejvyššího představitele státu Vatikán se v ČR dlouhodobě připravuje. Papež zatím pro letošní rok oznámil dvě oficiální zahraniční cesty, do Izraele a Afriky, na něž se v tuto chvíli ve Vatikánu intenzivně připravují. Obě jsou náročné, jedna z nich je navíc velmi komplikovaná aktuální situací v Gaze, dodal Vošalík.

Česká republika s Vatikánem stále neuzavřela navrženou česko-vatikánskou smlouvu, která má upravovat postavení římskokatolické a řeckokatolické církve v ČR. Vatikán ji podle velvyslance ČR ve Vatikánu Pavla Vošalíka schválil, ovšem Česko ji nepřijalo. V obnovení jejího projednávání a případné podepsání doufá také kardinál Vlk. 

Dokument byl s Vatikánem vyjednán v době sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana za úzké součinnosti ODS. Přestože smlouva byla podepsána již v roce 2002, její ratifikace dosud nebyla završena. Návrh dokumentu zamítla následující rok sněmovna. Poslanci dospěli k názoru, že navržená dohoda je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. Ve Vatikánu to vyvolalo rozčarování.