Papež Benedikt XVI. přijede do Česka ve druhé polovině září letošního roku. Přislíbil to českým a moravským biskupům, kteří předpokládají, že návštěva potrvá dva až tři dny. Vatikán zatím termín oficiálně nepotvrdil. O vývoji příprav předpokládané návštěvy dnes seznámil biskupy apoštolský nuncius v ČR Diego Causero, řekl na tiskové konferenci arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

V současné době se o datu návštěvy nejvyššího představitele katolické církve stále jedná v diplomatických kruzích. Česká strana se může sice začít připravovat na papežův příjezd a předběžně s ním počítat, oficiálně však nic potvrzeného nemá. "Je to (návštěva) ale vysoce pravděpodobné, jestliže se má všechno připravovat a chystat. Neřeknou (Vatikán) ano, dokud se nepřijedou podívat na to, co jsme připravili, a dokud se to organizačně všechno neodklepne ze všech stran," poznamenal Graubner.

Podle papežského protokolu prý oznamují vatikánské úřady zahraniční cesty nejdříve šest měsíců před jejich uskutečněním, což znamená, že by se čeští věřící mohli definitivní datum dozvědět zřejmě až na jaře.

Biskupové od úterý dva dny zasedají na své pravidelné konferenci v kapucínském klášteře na Loretánském náměstí v Praze. "Dnes jsme prohovořili o papežově návštěvě základní organizační věci a pověřili pražského pomocného biskupa Václava Malého jako hlavního koordinátora aktivit, který má za úkol sestavit tým lidí," uvedl Graubner.

Podle Graubnera by měl papež zavítat do Prahy, kde by se měl setkat s prezidentem Václavem Klausem i navštívit katedrálu sv. Víta. Biskupové navrhují další větší setkání s věřícími na Moravě. Konkrétní program však zatím není znám, protože ho prý musí odsouhlasit vatikánské bezpečnostní složky. Návštěva podle Graubnera nebude zaměřena na konkrétní téma, důraz ale bude papež klást na rodinu a mládež.

Papež měl v těchto týdnech poslat Klausovi dopis s odpovědí na jeho pozvání do ČR. Konkrétní termín ale zřejmě ještě obsahovat nebude. Mluvčí Hradu Radim Ochvat dnes odmítl komentovat dotaz ČTK, zda již prezidentská kancelář listinu obdržela. "Prezident republiky pozval papeže Benedikta XVI. ke státní návštěvě České republiky. Svatému Otci zaslal také zvací dopis. V současné době probíhá jednání o datu návštěvy, která by mohla proběhnout ve druhé polovině tohoto roku," odpověděl. Hrad je prý ve spojení s českým velvyslanectvím ve Vatikánu, Apoštolskou nunciaturou v Praze i českými biskupy.

Papež zatím pro letošní rok oznámil dvě oficiální zahraniční cesty, do Izraele a Afriky, na něž se v tuto chvíli ve Vatikánu intenzivně připravují.

Polsko, rodiště svého předchůdce, navštívil Benedikt XVI. v květnu 2006, stejný rok v září přijel do svého rodiště - Bavorska. Loni v září byl v Rakousku. Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. Zvolen papežem byl 19. dubna 2005. V úřadu nahradil Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.