Papež Benedikt XVI. potvrdil v dopise prezidentu republiky Václavu Klausovi, že navštíví Česko na konci září letošního roku. ČTK to dnes řekl mluvčí Hradu Radim Ochvat. Termín návštěvy směřuje k 28. září, kdy si země připomíná památku českého patrona a světce sv. Václava. Osobní dopis a odpověď na pozvání nejvyššího představitele katolické církve obdržel prezident podle Ochvata na počátku tohoto týdne. První návštěva Benedikta XVI. v Česku by měla trvat dva až tři dny.

"Jeho Svatost v dopise poděkovala za pozvání a potvrdila konec září," uvedl Ochvat. O definitivním termínu a detailech návštěvy v současné době stále Hrad vyjednává s českým velvyslanectvím ve Vatikánu, Apoštolskou nunciaturou i Českou biskupskou konferencí (ČBK).

O přípravách již s českými a moravskými biskupy tento týden jednal apoštolský nuncius v ČR Diego Causero a společně pověřili biskupa Václava Malého, aby přípravy koordinoval. Biskupové chtějí, aby se papež v Praze setkal s Klausem a navštívil katedrálu sv. Víta. Jeho cesta by podle biskupů pak mohla směřovat na Moravu.

Bisdkupové zvali papeže na loňskou oslavu 1100. výročí narození sv. Václava a tradiční zářijové svatováclavské slavnosti. "Je pravda, že papeže zvali biskupové již v roce 2007 na svatováclavské výročí a pro letošní rok rovněž navrhovali 28. září," potvrdila dnes ČTK mluvčí ČBK Irena Sargánková. Oficiální potvrzení data ale biskupové zatím z Vatikánu nemají.

Papež pro letošní rok oznámil dvě oficiální zahraniční cesty, do Izraele a Afriky, na něž se v tuto chvíli ve Vatikánu intenzivně připravují.

Polsko, rodiště svého předchůdce, navštívil Benedikt XVI. v květnu 2006. Ve stejném roce přijel do svého rodiště - Bavorska. Loni v září zavítal do Rakouska.

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. Zvolen papežem byl 19. dubna 2005. V úřadu nahradil Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.

Čeští představitelé s Vatikánem stále neuzavřeli smlouvu, která má upravovat postavení římskokatolické a řeckokatolické církve v ČR. Vatikán ji schválil, ovšem Česko ji nepřijalo. Podle arcibiskupa olomouckého Jana Graubnera by byla katolická církev ráda, kdyby se tato otázka znovu otevřela, předmětem papežovy návštěvy ale nebude.

Dokument byl s Vatikánem vyjednán v době sociálnědemokratické vlády Miloše Zemana za úzké součinnosti ODS. Přestože smlouva byla podepsána již v roce 2002, její ratifikace dosud nebyla završena. Návrh dokumentu zamítla následující rok sněmovna. Poslanci dospěli k názoru, že navržená dohoda je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. Ve Vatikánu to vyvolalo rozčarování.