Mladí lidé v Polsku ztrácejí zájem o kněžskou službu. Katolická církev přiznává, že pokud tato tendence přetrvá, může být za pár let nedostatek kněží. Země byla přitom dosud hlavním vychovatelem duchovních v Evropě a jedním z nejdůležitějších na světě. Na nezájem doplácejí i ženské a mužské řády. Do některých se za poslední rok nepřihlásila ani jedna osoba.

Ještě před třemi lety se hlásilo do seminářů ročně 1800 mladých lidí, kteří se chtěli stát kněžími, mnichy nebo řeholnicemi. Před pěti lety to bylo až kolem 2000 osob. Náboženské zanícení povzbudil v Polácích jejich rodák, papež Jan Pavel II. Bez něj a naopak s příchodem sekularizace zájem mládeže o církev klesl.

Polští duchovní nejprve vysvětlovali pokles zájemců nástupem demograficky slabých ročníků a zahraničními výjezdy mládeže. Ale nejnovější informace potvrzují, že počet zájemců nadále rychle klesá. V akademickém roce 2008/2009 studuje v seminářích 1300 osob, v předchozím roce to bylo 1600.

Počet novicek klesl za posledních sedm let ze zhruba 1200 na sotva 600. "Ztráta zájmu o tuto službu je výrazná. Dotýká se to i všedního života v řádu, jehož členky mají nyní více povinností než dříve, protože je méně lidí, kteří se chtějí starat o nemocné či pomáhat chudým," vysvětlila řádová sestra Jolanta Olechová. Počet noviců za sedm let klesl ze 700 na 300.


Změnil se také profil člověka, který si vybírá duchovní život. Už to není maturant z malého městečka, ale stále častěji člověk, který vystudoval a nezřídka i pracoval.

Vliv na rozhodnutí mladých lidí má podle biskupa Wojciecha Polaka to, co se děje v církvi. Případy známých kněží a mnichů, kteří církev opustili, zhoršující se obraz duchovních na veřejnosti, případy zneužívání dětí lidmi v sutaně. Podle ČTK danému stavu nepomáhá ani postava současného papeže Benedikta XVI., který je v posledních týdnech terčem kritiky kvůli zrušení exkomunikace popírače holokaustu, britského biskupa Richarda Williamsona.

"Stále častěji se dostávají na veřejnost hříchy lidí z církve. Z jedné strany je to pozitivní, protože nás, duchovní, to nutí zpytovat svědomí, ale je pak těžké očekávat od mladých, že se budou hrnout do našich řad, a od rodičů, že by z takového rozhodnutí svých dětí měli radost," vysvětlil kněz Wojciech Szukalski.

Katolická církev potřebuje podle biskupa Polaka více kněží, kteří by přesvědčivým způsobem předávali mladým svědectví o tom, že stojí za to dát se na dráhu duchovního.

Situace v Polsku budí obavy i za hranicemi, protože polští duchovní léta zaplňovali prázdná místa ve farnostech v Latinské Americe, v Africe, ale i v západní Evropě. Polští kněží pomáhají řešit nedostatek duchovních také v České republice. Navíc pečují o statisíce emigrantů v různých koutech světa.

Foto: Flickr.com