Papežova cesta do Afriky - jeho vůbec první v úřadu - měla signalizovat nový začátek papežských aktivit a pozitivnější image pontifika. Tu během čtyřletého působení na Petrově stolci poznamenalo až příliš mnoho přehmatů a vyslovených chyb, píše britský deník The Times . Začalo to přednáškou v roce 2006, v níž Benedikt XVI. označil islám za "násilnické a iracionální náboženství", a vyvrcholilo skandálem s omilostněním biskupa, otevřeně popírajícího holocaust. Ani na cestě do Kamerunu a Angoly se však pontifikovi nevedlo lépe. Kritiku Francie, Německa, zástupců Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS a dalších organizací po celém světě si vysloužil za své úterní výroky o používání kondomů a boji proti AIDS. Řekl, že rozdávání kondomů není odpovědí na AIDS a že naopak problém ještě zhoršuje.

Podle The Times mise zanechala podobně rozpačitý dojem jako dřívější Benediktova prohlášení - již tradičně muselo žehlit papežovy neobratnosti vatikánské PR oddělení. Snaha vysvětlovat a upřesňovat se však stále častěji mění v otevřené korigování výroků neomylného náměstka Kristova. "Zčásti to souvisí s papežovou odtažitostí. Benedikt XVI. je svou přirozeností akademický teolog a vysedávat s mediálními poradci ho zjevně nebaví. Po páté hodině odpolední jsou v papežském apartmánu slyšet výlučně hlasy Svatého otce a jeho sekretáře Georg Gänswein. Benedikt XVI. se s nikým jiným neradí," napsal italský deník La Stampa .

Podle médií papežský PR tým pontifikovi vůbec nedokáže pomoci. Jeho hlavou je 67letý arcibiskup Claudio Maria Celli, který sice volá po zavedení nových technologií, v praxi ale po nich není ve vatikánských kancelářích ani vidu ani slechu. Ve vatikánském deníku L'Osservatore Romano sice zavedli laptopy, ale o internetu tam zřejmě ještě nikdo neslyšel. Ještě horší je, že papežův oficiální mluvčí Otec Federico Lombardi je zaneprázdněn ředitelováním ve vatikánském rozhlase a televizi. "Nemyslím, že bych měl k papežovým výrokům cokoli dodávat. Výroky Svatého otce jsou dostatečně jasné," řekl 66letý Lombardi při nástupu do funkce. "Je na čase papežské oddělení pro styk s veřejností pořádně provětrat," končí Timesy .

Rostislav Matulík je spolupracovníkem ČRo 6 (www.rozhlas.cz/cro6, resp. www.nabozenstvi.com)