Pokud papež při své plánované návštěvě Česka zavítá do Brna, slavnostní mše se uskuteční pravděpodobně na letišti v Tuřanech. Brněnské biskupství očekává, že by tam mohlo přijet asi 100.000 až 150.000 věřících. Přesný termín návštěvy ani program zatím Vatikán nepotvrdil. Ve druhé polovině dubna ale do Brna přijede delegace, kterou brněnské biskupství seznámí se svými plány, řekla ČTK mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Představitelům Vatikánu musí biskupství předložit dvě varianty, kde by se mohla mše konat. "Kromě letiště proto v současné době hledáme ještě další možnosti. Lokalita by se ale měla nacházet na území Brna," uvedla Jandlová. Jednou z variant je podle ní například brněnský autodrom.

S letištěm jako nejpravděpodobnějším místem na konání mše počítá také Jihomoravský kraj. Podle jeho mluvčího Jana Chmelíčka by kdekoliv jinde nastal velký problém, kam umístit desetitisíce automobilů a tisíce autobusů, ve kterých do Brna přijedou věřící z Česka i sousedních států.

Letiště v Brně-Tuřanech je připraveno pojmout až půl milionu lidí. Podle Jandlové se ale reálný odhad pohybuje kolem 100.000 až 150.000 věřících. "Tím, že návštěva bude vícedenní a papež vystoupí na více místech, se zájem rozdrobí," dodala.

"Nepředpokládáme, že by mše nějak výrazně omezila provoz letiště. Vše by se odehrávalo mimo ranveje, provoz by byl omezen pravděpodobně pouze po dobu samotné mše a pobytu papeže na letišti," řekl ČTK předseda představenstva společnosti letiště Brno Jiří Filip.

Papež do Česka podle dostupných informací přijede v druhé polovině září. Česká biskupská konference předpokládá, že návštěva potrvá dva až tři dny. V Praze se papež s největší pravděpodobností setká s prezidentem Václavem Klausem a navštíví katedrálu svatého Víta. Pastorační program návštěvy by se mohl konat právě v moravské metropoli. Do brněnské diecéze ještě od jejího vzniku v roce 1777 žádný papež nezavítal. Minulý papež Jan Pavel II. navštívil na Moravě pouze Olomouc a Velehrad na Uherskohradišťsku.