Sociální demokracie oznámila založení křesťansko-sociální platformy. Jde o neformální seskupení členů a příznivců ČSSD, kteří se chtějí podílet na prosazování křesťanských hodnot vyjádřených v církevních naukách a náboženských myšlenkách do sociálnědemokratické politiky. Na tiskové konferenci v Lidovém domě to dnes řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Za "předvolební zbožnost" to označil předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Svoboda novinářům řekl, že strany se mají hodnotit podle skutků. Sociální demokraté odmítli návrh vyrovnání státu s církvemi a odmítli i smlouvu s Vatikánem. Jde podle něj pouze o předvolební tah. "Je to sekulární strana založená historicky na odporu proti církvi," řekl Svoboda o ČSSD.

Lidovecký lídr také připomenul, že křesťanská platforma fungovala v sociální demokracii už před časem, a to za předsedy Miloše Zemana (pozn. red.: Náboženská platforma působila i za předsedy Paroubka, viz dole odkazovaný článek našeho magazínu).

To Sobotka rozhodně odmítl. Sociálním demokratům podle něj záleží na vztahu k církvím. Mrzí ho prý, že se vztah k církvím redukoval jen na restituce majetku. ČSSD jde podle něj o širší spektrum aktivity pomáhající překovávat těžkosti lidí v životě.

Uvedl také, že za vlády sociální demokracie zažívaly velký rozvoj církevní školy, charita i diakonie nekatolických církví. ČSSD během osmi let vlády s výjimkou majetkového vyrovnání neměla s církvemi žádný konflikt. "Já věřím, že tato platforma v sociální demokracii bude působit ještě v době, kdy pan Cyril Svoboda už nebude v politice a nebude předsedou KDU-ČSL," dodal. 

Platforma se nechce zabývat církevními restitucemi nebo smlouvou s Vatikánem. Jsou to politické záležitostí závislé na vládním rozhodnutí, uvedl jiný zakládající člen platformy, exministr vnitra František Bublan.

Minulý týden jednal Svoboda s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem o předvolební spolupráci v některých tématech, např. zdravotnictví. Lidovci však tvrdí, že se neuzavírají spolupráci s kteroukoliv demokratickou stranou. Po zvolení vsetínským sjezdem Svoboda hovořil o plánech KDU-ČSL i s prezidentem Václavem Klausem. Hodlá navštívit všechny předsedy parlamentních demokratických stran.

Kromě Sobotky a zakládajícího člena platformy, exministra vnitra a poslance ČSSD Františka Bublana je v platformě také řada známých osobností veřejného života, mezi nimi bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová, básník a předseda Společnosti křesťanů a Židů Adam Borzič, básník Petr Řehák či religionista a vysokoškolský pedagog Ivan Štampach.

TISKOVÁ ZPRÁVA KŘESŤANSKO - SOCIÁLNÍ PLATFORMY ČSSD

Křesťansko-sociální platforma ČSSD je neformálním seskupením členů, nečlenů a příznivců ČSSD, kteří se chtějí podílet na prosazování hodnot vyjádřených v náboženských myšlenkách a církevních naukách do praktické sociálnědemokratické politiky. Platforma není žádnou frakcí ČSSD, nechce také být spojována s žádnou konkrétní církví.
 
Základní myšlenky a záměry platformy:
-     člověk je cíl, nikoliv prostředek – je třeba neustále dbát na nedotknutelnou lidskou důstojnost
-     prosazování principu solidarity
-     hledání vztahu mezi ekonomikou a morálkou – obě oblasti nelze od sebe oddělovat, neboť podnikání není jenom tvorbou kapitálu, nýbrž i vytvářením vztahů a sociálního prostoru
-     posílení etického hlediska v politickém životě
-     vytváření prostoru pro širší dialog s občanskou společností a různými duchovními proudy ve společnosti a ideové obohacování současné politické levice.
 
Činnost platformy:
-     pořádání seminářů a přednášek
-     vydávání publikací
-     webové stránky www.sonapa.cz
 
Křesťansko-sociální platforma je otevřena všem, kteří chtějí spolupracovat na činnostech vyjádřených v dokumentech platformy. Zájemci se mohou přihlásit na e-mailovou adresu koordinator@sonapa.cz.
 
Zakládající členové :
František Bublan, poslanec
Adam Borzič, předseda Společnosti křesťanů a Židů, básník
Jan Černý, vysokoškolský pedagog, koordinátor činnosti platformy
Pavel Čižinský, advokát Karel Floss, filosof, bývalý senátor
Markéta Hrbková, středoškolská pedagožka, básnířka
Kateřina Kalistová, předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání
Miloslav Kučera, mediální poradce
Karel Matouš, předseda odborné subkomice pro církve a náboženské společnosti ČSSD
Lukáš Nedvěd, zastupitel
Miroslav Německý, člen odborné subkomise pro církve a náboženské společnosti ČSSD
Petr Řehák, sociální pracovník, básník
Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD, poslanec
Anna Šabatová, vysokošklská pedagožka, předsedkyně Českého helsinského výboru
Ivan Štampach, religionista, vysokoškolský pedagog
Lucie Žemličková, archivářka ČSSD, tajemnice odborných komisí

Související články:

Vztahy státu a církve podle ČSSD

Spolupráce odborů s křesťany je nutná