Místenky na zářijové bohoslužby s papežem Benediktem XVI. si zatím objednalo 104.000 lidí. Přitom na mši v Brně o ně požádalo 69.000 lidí, o bohoslužbu ve Staré Boleslavi má v současné době zájem zhruba 35.000 poutníků. Vyplývá to z předběžných součtů objednávek místenek. Hlava katolické církve navštíví Česko ve dnech 26. až 28. září.

Na brněnskou mši přijde podle odhadů organizátorů více než 100.000 lidí, oznámili včera představitelé brněnského biskupství. V médiích se objevovaly i mnohem vyšší odhady, podle biskupství ale nebyly reálné. Dějištěm mše bude 27. září letištní plocha v Brně-Tuřanech. Pro brněnskou diecézi je to mimořádná událost. Benedikt XVI. je prvním papežem, který ji navštíví.

První vlna objednávání místenek prostřednictvím farností už skončila, nyní biskupství zpracovává formuláře, v září místenky rozešle zpět na jednotlivé fary. Ještě v září si mohou lidé vstupenky vyzvedávat bez objednání v sídlech českých biskupství a na dalších místech. Na mši se ale dostanou i zcela bez místenky - jen musí počítat s tím, že se zařadí do některého ze zadních sektorů.

Brány areálu se otevřou v neděli 27. září již ve 04:00, tedy šest hodin před začátkem mše. Pro ty, kteří chtějí přijet ještě dříve, zřejmě nedaleko areálu vyroste stanové městečko.

Už brzy ráno začne v areálu program, který má nejen ukrátit lidem čekání, ale také vytvořit vhodnou atmosféru pro mši slouženou papežem. "Chtěli bychom, aby se atmosféra podobala 'půlnoční' o Vánocích, kdy padají hranice mezi lidmi a jsme si blízko," uvedl generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek.

Biskupství pokračuje v přípravách mše. Z firmy v polském městě Kierlikowka objednalo 40 zelených ornátů pro ohlášené biskupy z Česka i z ciziny. "Ornáty si po návštěvě papeže budou moci odkoupit jednotlivé farnosti a kněží jako památku," uvedl koordinátor liturgické části příprav Karel Janoušek. Patrně nejdelší cestu urazí do Brna biskup Paul Ponen Kubi z Bangladéše.

Kvůli mši objednali organizátoři také 500 deštníků se znakem brněnského biskupství v bílém poli. "Deštníky jsou poznávací znamení, které bude signalizovat věřícím, kde se nachází kněz nebo jáhen podávající svaté přijímání," uvedl farář Vladimír Záleský z přípravného týmu.

Biskupství již objednalo také 150.000 malých a 1000 velkých hostií a 500 kusů eucharistických misek. Shromažďují také informace o základních kamenech z celé republiky, které jsou určeny pro nové kostely, malé kaple, křížové cesty a další stavby. Papež jim požehná při brněnské mši. "Zatím máme ohlášeno 27 základních kamenů," uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Staroboleslavská bohoslužba bude o den později. "Zájem o papežskou návštěvu je podle očekávání velký. Místenky do Staré Boleslavi si objednalo již více jak očekávaných 30.000 poutníků, nyní je počet zhruba 35.000," řekl včera ČTK Vít Zatloukal z České biskupské konference. Objednávky místenek přes farnosti jsou podle něj již oficiálně ukončeny.

To ale neznamená, že by si vstupenku, která je zdarma, nemohli lidé zajistit. "Po vytištění místenek budou k dispozici od 10. do 24. září na jednotlivých biskupstvích a v síti prodejen Karmelitánského nakladatelství," poznamenal Zatloukal.

Benedikt XVI. se při se své zářijové návštěvě Staré Boleslavi jako první hlava křesťanské církve pokloní památce sv. Václava a zúčastní se svatováclavských oslav. V pondělí 28. září ráno nejprve navštíví baziliku sv. Václava a poté za městem na Proboštské louce bude sloužit mši.

Každý, kdo si předem zajistil na mši místenku, bude mít podle Zatloukala zároveň k dispozici brožuru - "průvodce poutníka". V něm najde mapu, základní informace i liturgické texty.

Ze zahraničí mají podle Zatloukala velký zájem slovenští poutníci. "Zájem je také ale i z Polska, Německa a Rakouska, i když i ve Staré Boleslavi i v Brně se jedná o nemalé počty těch, kteří si místenku přes internet objednali. Pro zahraniční účastníky je tato možnost prodloužena až do konce srpna," uvedl.

Zatloukal nechce v současné době hodnotit podle předběžného zájmu o mše celkový zájem věřících o setkání s Benediktem XVI. a srovnávat ho s jeho předchůdcem Janem Pavlem II. "Počty poutníků se mohou ještě změnit a vliv na hodnocení zájmu bude mít i sledovanost přímých televizních přenosů," dodal.