Kardinál Miloslav Vlk se domnívá, že pokrok ve věci dosud neratifikované česko-vatikánské smlouvy může nastat až poté, co se v České republice vyřeší otázka vztahu státu a církví. Řekl to včera v rozhovoru pro rádio Impuls. Hovořil o úpravě, která podle něho zužuje prostor svobody církve. "Tato novela nebo ten návrh úpravy tohoto leží stále na vládě," dodal.

Pokud jde o rovněž dosud neuzavřené majetkové vyrovnání s církví, je to podle něj otázka, která tíží nejen církev, ale i města a vesnice a celý stát. Návrh vyrovnání státu a církví se na poslaneckých lavicích objevil loni na jaře. V projednávání se ovšem nedostal dál než do prvního čtení. Skupina poslanců kolem Vlastimila Tlustého (zvolen za ODS) kritizovala to, že v zákoně není přesně uveden soupis nahrazeného majetku, a také postup, kterým se dospělo k výši finanční náhrady. Spolu s poslanci ČSSD a KSČM se jim podařilo prosadit přerušení projednávání této předlohy. Návrhem se zabývala i poslanecká komise, která ho letos na jaře nedoporučila ke schválení.

Česko patří mezi několik málo evropských zemí, které zatím neuzavřely mezistátní smlouvu s Vatikánem. Znění dokumentu, který upravuje působení římskokatolické a řeckokatolické církve v ČR, bylo podepsáno už v roce 2002, smlouvu ale zatím ratifikoval pouze Vatikán.

V České republice odmítla smlouvu ratifikovat sněmovna. Poslanci v roce 2003 dospěli k názoru, že navržená dohoda je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. Ve Vatikánu to vyvolalo rozčarování. I prezident Václav Klaus ale před lety podotkl, že smlouvu v dojednané podobě by nepodepsal, protože by podle něj dávala církvím příliš mnoho privilegií. Vlk ale zároveň letos v červnu vyjádřil přesvědčení, že Vatikán považuje znění smlouvy za dojednané a nevidí důvod na něm něco měnit. Česko by proto podle něj mělo smlouvu ratifikovat v její současné podobě.

Podobně se vyjádřil i dnes. Podle Vlka se papež domnívá, že smlouva je dojednaná a bylo by dobré dokončit její ratifikaci v Česku. Jednání o smlouvě mezi Českou republikou a Vatikánem při zářijové návštěvě papeže Benedikta XVI. připraveno není. Podle Vlka ale není vyloučeno, že se tématu dotknou při svém setkání vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone a premiér Jan Fischer.


Celý
rozhovor s kardinálem pro rádio Impuls

Foto: www.kardinal.cz