Na třídenní návštěvu České republiky dnes přicestuje papež Benedikt XVI. Přílet letadla s nejvyšším představitelem katolické církve na palubě se na ruzyňském letišti očekává v dopoledních hodinách.

Papež do Prahy přijíždí v roce dvacátého výročí pádu komunismu v Evropě. V zemi, kde pozice katolické církve není tak silná jako třeba v Polsku a jinde, chce lidem připomenout i jejich křesťanské kořeny. Proto také přijíždí v roce několika významných církevních výročí a doznívání loňského tisíciletého jubilea od narození svatého Václava.

Prahu dnes v souvislosti s návštěvou čekají dopravní omezení. Z letiště se papež v poledne nejprve vydá na Malou Stranu uctít Pražské Jezulátko, kterému přiveze zlatou korunku. Od kostela Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici by měl papež jet pomalou jízdou tradičním papamobilem přes Újezd a most Legií do Voršilské ulice do vatikánského diplomatického zastoupení.

Odpoledne zamíří na Pražský hrad, kde pohovoří s prezidentem Václavem Klausem, zástupci politického a společenského života. Čeká ho dále koncert České filharmonie a modlitba nešpor s kněžími, řeholníky, bohoslovci a zástupci církevních hnutí ve svatovítské katedrále.

Papežova pouť pokračuje v neděli v Brně, kde bude sloužit bohoslužbu pro asi 100.000 věřících. Kvůli tomu bude u moravské metropole po určitou dobu v sobotu a neděli uzavřena část dálnice D1, která je nejfrekventovanější dopravní tepnou v zemi.

Svoji pastorační návštěvu papež ukončí v pondělí na svátek svatého Václava, patrona českých zemí. Pojede do Staré Boleslavi na druhou z plánovaných bohoslužeb, které by se mělo zúčastnit zhruba 50.000 lidí.

K občanům České republiky papež promluví po 12 letech. Naposledy tu byl jeho předchůdce Jan Pavel II.