Brněnská rodačka Vlasta Chramostová bude jednou ze tří českých hereček, které se na listopadových oslavách dvacátého výročí sametové revoluce v brněnské katedrále na Petrově představí v roli Anežky České. Chramostová považuje roli světice v koncertním projektu Tobě a nám, Anežko Česká v režii J. A. Pitínského za osudové završení svého divadelního života.

„Anežka Česká je pro mě hluboká osobní záležitost. Moje první divadelní postava po dvaceti disidentských letech byla na prknech Národního divadla právě Anežka Přemyslovna v Hilbertově Falkenštejnovi. A teď se k Anežce opět vracím na konci své kariéry ve svém rodném městě,“ všímá si symboliky Vlasta Chramostová, která připouští, že na podzim s Anežkou v Brně zakončí aktivní divadelní kariéru.

Trojlístek hlavní role Anežky České doplní vedle Vlasty Chramostové herečky Marta Issová a Daniela Kolářová. „Jsem moc ráda, že se nám na tento projekt podařilo získat tak výrazné osobnosti českého uměleckého života. Vlasta Chramostová patří k výrazným symbolům boje s komunistickým režimem, kvůli kterému celý projekt uvádíme,“ dodává Marie Urbánková z agentury Musia, která slavnostní večer v brněnské katedrále připravuje.

Obrovský divácký zájem pořadatele překvapil

Unikátní koncertní pořad Tobě a nám, Anežko Česká chce podtrhnout význam události, na jehož počátku bylo svatořečení Anežky České papežem Janem Pavlem II. pár dní před pádem komunismu. Podle některých historiků tento fakt výrazně přispěl k pádu komunistického režimu v listopadu 1989.

 „Divácký zájem nás mile překvapil. Před dvaceti lety putovalo na svatořečení Anežky do Říma přes dvanáct tisíc poutníků, o dvacet let později se za Anežkou do katedrály na Petrově vydá sice několikanásobně méně lidí, přesto to zatím vypadá na obrovský úspěch,“ těší zájem o hudebně-dramatický projekt Marii Urbánkovou z umělecké agentury Musia, která začala před týdnem s distribucí lístků.

Večer inspirovaný historickými, literárními i duchovními prameny ožije v režii nejvýznamnějšího českého divadelního režiséra J. A. Pitínského v nenapodobitelném poetickém ztvárnění.

Foto: Vlada.cz