Prezident Václav Klaus dnes přijal vatikánského velvyslance Diega Causera na jeho žádost, sdělil ČTK Hrad. Setkání pravděpodobně souvisí s oznámením jména nástupce pražského arcibiskupa a českého primase Miloslava Vlka. Podle neoficiálních informací ČTK by se jím měl stát královéhradecký biskup Dominik Duka. Vatikán by to mohl oznámit v sobotu. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi to ale v telefonickém rozhovoru s ČTK nepotvrdil.

Bývá pravidlem, že zástupce Vatikánu v Česku informuje představitele českého státu o jmenování nového pražského arcibiskupa dříve, než je oficiálně zveřejněno. Mluvčí Hradu Radim Ochvat k dnešní schůzce nic bližšího ČTK neřekl.

Vlk je nyní na mezinárodním setkání biskupů v Thajsku. Vrátit se má v neděli. Katolické noviny napsaly, že podle znalců by u jmenování svého nástupce neměl současný arcibiskup chybět. "Oznámení mého nástupce není vázáno na mou přítomnost v Praze," napsal Vlk z Thajska ČTK. Uvedl, že o obsahu dnešní schůzky na Hradě nic neví.

Dukův sekretář Vojtěch Macek ČTK řekl, že hradecké biskupství nemá žádnou oficiální informaci o jménu Vlkova nástupce. "Neoficiální informace nebudeme komentovat," řekl Macek. Duka podle něho cestu do Prahy v sobotu v plánu nemá. Podle webu biskupství je však v Praze dnes.

K možnosti, že by se stal pražským arcibiskupem, se šestašedesátiletý Duka v minulosti vyjadřoval rezervovaně. Dával najevo, že v čele české katolické církve by měl stát spíše někdo mladší, nezatížený životem v totalitní společnosti.

Nový pražský arcibiskup se funkce ujme do dvou měsíců od jmenování. Mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora nepotvrdil informace o případném jmenování nového arcibiskupa tuto sobotu. Ani mluvčí České biskupské konference (ČBK) Irena Sargánková nechtěla být konkrétnější. O dnešní návštěvě nuncia na Hradě se prý dozvěděla až z médií. Pokud Vatikán bude chtít oznámit nového arcibiskupa v sobotu, tak se to údajně i ona dozví až v tento den. Podle vatikánských pravidel by se tak mělo stát v pravé poledne. V tutéž dobu by měla ČBK vydat tiskovou zprávu, doplnila Sargánková.

Miloslav Vlk podal v roce 2007 podle církevních pravidel rezignaci na svůj úřad, protože dovršil 75 let. Papež Benedikt XVI. ale demisi nepřijal a prodloužil arcibiskupovo funkční období o dva roky. Ty vypršely loni. Výběr vhodného kandidáta, takzvaná terna, začal právě už loni na jaře, vyjadřovali se k němu biskupové a vybraní kněží a laici, jejichž jména jsou však tajná.

Terny se údajně zúčastnilo přibližně 100 lidí, každý z nich mohl navrhnout tři kandidáty. Výsledky dostal papežský nuncius (vatikánský diplomat) v Praze, který podle vlastního uvážení sestavil trojici kandidátů a odeslal ji do Vatikánu. Tam byly návrhy projednány a poté předloženy k vyjádření českým biskupům. Nového pražského arcibiskupa z nich pak vybral papež Benedikt XVI. Všechna podobná personální jednání váže papežské tajemství a za jeho prozrazení hrozí přísné církevní tresty.

Původně se očekávalo, že jméno Vlkova nástupce bude oznámeno už loni na začátku listopadu, to se však nestalo a začalo se počítat spíše s tím, že Vatikán jméno nového českého katolického primase oznámí až po Novém roce.

Za nejvážnější kandidáty byli dlouho označováni právě Duka, litoměřický biskup Jan Baxant a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Původně se uvažovalo také o plzeňském biskupovi Františku Radkovském, kterého by Vlk na svém místě viděl zřejmě nejraději, či o biskupovi Václavu Malém. Diskuse o možném jmenování Radkovského sice na čas ustaly kvůli jeho vážným zdravotním problémům, v poslední době, s tím, jak se jmenování stále odkládalo, se však jméno plzeňského biskupa mezi možnými kandidáty opět objevilo.