Kněžský celibát je jednou z příčin současné vlny pedofilních skandálů, zmítajících katolickou církví. Podle deníku The Times to prohlásil vlivný rakouský kardinál Schönborn, vídeňský arcibiskup a možný kandidát na příštího papeže. Blízký přítel papeže Benedikta XVI. na stránkách diecézního magazínu jako první vysoký prelát prolomil tabu v úvahách o celibátu. Církev podle něj musí prozkoumat příčiny problému metodou „padni komu padni“. „Je třeba znovu promyslet otázky výchovy a výběru kněží, a také zjistit, jak moc ovlivnila sexuální revoluce 60. let dnešní životní styl. Máme-li najít odpověď, bude to od církve i společnosti vyžadovat mimořádnou dávku poctivosti a upřímnosti,“ napsal kardinál. „Věřící, s nimiž mluvím, trvají na tom, že skandály musí přestat. Co je moc, to je moc. Dost skandálů,“ napsal kardinál.

Jeho prohlášení přišlo jen několik dnů poté, co nonkonformní katolický teolog Hans Küng označil za příčinu skandálů se zneužíváním dětí v Irsku, Spojených státech a Německu „nesmyslně upjatý“ postoj církve k sexu. „Popírání vazby mezi celibátem a pedofilním jednáním je fatální chyba,“ napsal Küng v prestižním britském katolickém týdeníku The Tablet. Podle teologa, který byl roku 1979 zbaven profesury kvůli popírání papežské neomylnosti, je celibát sice ne jediným, ale přesto hlavním projevem represivního postoje církve k sexu. „Povinnému celibátu vděčíme dále za katastrofální nedostatek kněží a rozpad pastýřské péče o duše na mnoha místech,“ konstatoval ve svém článku.

Schönbornův mluvčí Erich Leitenberger později kardinálovo prohlášení zmírnil. Italský a německý tisk totiž přinesl palcové titulky typu: Schönborn tvrdí, že kněží hřeší kvůli celibátu. „Kardinál se ani v nejmenším nesnažil zpochybnit katolický princip celibátu,“ uvedl mluvčí s tím, že kardinálova slova byla vytržena z kontextu a chybně interpretována. Podle znalců vnitrocírkevních poměrů nicméně musel Schönborn mírnit své výroky na přímý nátlak Vatikánu. Ačkoli někteří katoličtí teologové a laikové vyzývají církev ke změně a zavedení dobrovolného slibu čistoty, poslední papežové – včetně Benedikta XVI. – nemíní ustoupit. Problém se však může dostat na přetřes na právě probíhající konferenci na Papežské lateránské univerzitě v Římě, věnované Kněžskému roku.

Konferenci organizuje brazilský kardinál Claudio Hummes, hlava Kongregace pro kněze, který kdysi prohlásil, že celibát není dogma. Raná církev každopádně tuto instituci neznala – manželky měla většina církevních otců, a dokonce sám Svatý Petr. Povinný celibát byl zaveden až ve 12. století. Papež Benedikt XVI. se má dnes setkat s freiburským arcibiskupem Robertem Zollitschem, aby diskutovali o přibývajícím počtu kněžských skandálů. Případy zneužívání dětí duchovními se nedávno objevily i v papežově rodném Německu. Zollitsch se obětem omluvil, jinak ale trvá na tom, že zneužívání s celibátem nesouvisí. Papež také nyní chystá pastýřský dopis pro irskou církev, která je otřesena rozsahem tamního skandálu v dublinské diecézi.

Vatikánský deník L