Čtení: Matouš 21,1-9

  •  1Když se přiblížili k Jeruzalému a přišli do Betfage na Olivové hoře, poslal Ježíš dva učedníky
  • 2a řekl jim: „Jděte do vesnice, která je před vámi, a hned naleznete přivázanou oslici a s ní oslátko. Odvažte je a přiveďte ke mně.
  • 3A kdyby vám někdo něco říkal, odpovězte: ‚Pán je potřebuje.‘ A ten člověk je hned pošle.“
  • 4To se stalo, aby se splnilo, co je řečeno ústy proroka:
  • 5‚Povězte dceři siónské: Hle, král tvůj přichází k tobě, tichý a sedící na oslici, na oslátku té, která je podrobena jhu.‘
  • 6Učedníci šli a učinili, co jim Ježíš přikázal.
  • 7Přivedli oslici i oslátko, položili na ně pláště a on se na ně posadil.
  • 8A mohutný zástup prostíral na cestu své pláště, jiní odsekávali ratolesti stromů a stlali je na cestu.
  • 9Zástupy, které šly před ním i za ním, volaly: „Hosanna Synu Davidovu! Požehnaný, který přichází ve jménu Hospodinově! Hosanna na výsostech!“

Toto evangelium bylo zapsáno, abychom věděli, kdo je ten Ježíš, který o velikonocích trpěl, byl ukřižován, zemřel a třetího dne vstal z mrtvých. Není to žádný neúspěšný prorok, který zemřel jako pouhý mučedník. Ve všem svém ponížení je to Král, ale Král tichý, Král sedící na oslátku.

Nejprve však je tu napsáno: „Povězte dceři siónské“ (v.5). Kdo je to ta dcera siónská? Je to především lid Staré smlouvy, lid izraelský. Je to  lid Hospodinem vyvolený, ale v Ježíšově dob lid podrobený cizí moci. Dále: dcera siónská jsou dodnes všichni, kdo jsou na tomto světě přehlíženou a neoblíbenou menšinou. Bývá jim smutno z toho, že je jich málo a že nejsou schopni plnit poslání, které jim Bůh svěřil. Avšak současně je siónskou dcerou zástup těch, kdo věří, že jejich víra a církev nestojí na jejich počtu a vlivu, ale na věrnosti a moci Boží.

A nyní je této dceři siónské řečeno: „Hle, král tvůj přichází k tobě“ (v.5). To je vzácné povzbuzení: nejdůležitější není, zda ty přicházíš ke svému Pánu, ale že On přichází k tobě. Tak už se nermuť pro svou malost a bezmoc, už nejsi opuštěna. Tvůj Pán za tebou přichází.

A je to K R Á L !  Nepodobá se ovšem žádnému králi, co jich kdy na světě bylo a na trůnu sedělo. Je to Král  t i c h ý .  Nepřichází s pompou a zbraněmi. Ten tvůj tichý Král přichází od Boha a ví, že na světě se ještě nikdy nic nezměnilo k lepšímu tím, že vládcové byli zpupní a podrobovali si lidi a národy hrubou mocí.

Pamatujte si odtud: kdykoli vám někdo slibuje hory doly a přitom vás zastrašuje, pak nepřichází od Krista, ale od antikrista.

Tento Král však přichází od Boha a proto je tu pro něj všechno připraveno. Nikdo mu nemůže zabránit, aby na cestě ke svému cíli – k dceři siónské do Jeruzaléma – nepřijel na oslátku (v.3.). Plní se vše, co Bůh o tomto tvém tichém Králi rozhodl a prorokem ohlásil (v.4.). A Bůh rozhodl, že s tímto Ježíšem z Nazaréta (v.11) do našeho světa vstoupí Boží království. To nikdy není a nebude založeno na násilí, ale na lásce k přátelům i nepřátelům.

Proto Ježíš na Květnou neděli před očima všech svou jízdou na oslátku dokázal, že svou vládu – Boží království – neprosadí proléváním cizí krve, ale že prolije svou vlastní, aby se stal Králem  a Spasitelem světa. V něm naleznou pomoc a záchranu všichni tiší, všichni, kdo neprosazují sami sebe, ani změnu světa neočekávají od lidí, ale všechno očekávají od Boha.

To jsou všichni ti, kdo patří k „mohutnému zástupu“, který nyní vítá svého tichého Krále voláním : „Hosanna, Synu Davidovu! Požehnaný, který přichází ve jménu Hospodinově“ (v.8.).  Ano, ten bezmocný a bezbranný Král, ukřižovaný Ježíš Kristus má na světě svůj lid. Jsou to ti, kdo se ve všech národech a generacích, po všechna staletí až dodnes, nestydí a nebojí přiznat se veřejně k tomu ukřižovanému Ježíši. Právě tohoto lidmi zavrženého, tichého, na oslátku sedícího Krále Bůh vzkřísil z mrtvých a dal mu všechnu moc a vládu. Dodnes na něm není nic tak atraktivního, aby to svět obdivoval a respektoval. A přece je v něm – a jenom v něm – naděje a záchrana pro všechny.

Tak se i vy o letošních velikonocích připojte k „mohutnému zástupu dcery siónské“ a spolu s ním ve svých shromážděních a u stolu Páně svým „hosanna“ radostně a hlasitě vítejte svého tichého a vítězného Krále, ukřižovaného a vzkříšeného Ježíše Krista. A vítejte a oslavujte ho tak, aby se o něm dověděli i všichni ti, kteří o něm dosud neslyšeli. Amen.

Jiří Doležal  je emeritním farářem Českobratrské církve evangelické