S příchodem prázdnin přicházejí také různé akce, pobyty a setkání. Na jedné z mnoha aktivit, podobné tak trochu letnímu táboru, se společně scházejí děti a jejich prarodiče. Co všechno spolu podnikají? Pojďme nahlédnout.

biskup Josef Kajnek s dětmi jako host pobytu pro prarodiče s vnoučaty

Sestavení programu, příprava pomůcek, pozvánky hostům, nabídka a sběr přihlášek. Takhle nějak lze, i když stručně, popsat přípravy pobytů pro prarodiče s vnoučaty. Konec předprázdninových příprav následně otevírá bránu do Janských Lázních – do samého srdce Krkonoš. Již pátým rokem sem přijíždějí babičky, dědové a jejich vnoučata z celé ČR i ze Slovenska s úmyslem pobýt spolu a vzájemně se obohatit. Program čtyř prázdninových turnusů je koncipován tak, aby prarodiče a děti trávili mnoho času společně a prožívali jej aktivně a radostně. Na pobytu si spolu hrají, využívají vlastní fantazii a umění v tvořivých dílnách, modlí se, navštěvují bohoslužby, besedují, tancují a skotačí na karnevalu, opékají a zpívají u táboráku, chodí na menší i větší túry, putují do říše pohádek…

„Poznávání krás Krakonošova kraje jsme střídali s pohodovým posezením na terase, rušeným občas jen nutným dohledem na děti, které neúnavně testovaly trampolínu, bazén, vířivku a další příjemná zařízení. Konverzace u šálku kávy odhalila, že dospělí účastníci se sice hlásí k různým křesťanským církvím, ale naprosto se shodou v tom, jaké je to první a nejdůležitější přikázání“, prozrazuje účastník druhého turnusu Zbyněk Štěpánek z Olomoucka. Součástí programu jsou také setkání se zajímavými osobnostmi. Hlavním hostem letošního druhého pobytu byl biskup Josef Kajnek, který s prarodiči a vnoučaty besedoval a sloužil mši svatou.

pohled na Vysoké Kolo (1506m)

Společné prázdniny prarodičů a vnoučat mají svůj prvořadý cíl a tím je podpora a prohloubení vztahů mezi generací seniorů a dětí. Pomyslné dveře pobytů jsou dokořán otevřené všem – nováčkům i „stálíkům“, zkrátka těm, kdo touží uchopit dlaně generací a být si blíž. „Proč bych se na pobyt vrátila zas? Prvním důvodem je, že místní zahrada je velice bezpečná pro děti a je tam pro ně zajímavé vyžití. Tím druhým je velmi dobré společenství a program. Platí za prvé i za druhé společně“ uvádí Jana Benešová z Prahy, která se akce zúčastnila již podruhé.

děda král a princeznička vnučka na karnevalu

 

foto: Veronika Čepelková, Tomáš Matějovský