Veřejnost církevní i světská přijala s uspokojením, že tahanice o katedrálu sv. Víta by měly skončit. Pan prezident a arcibiskup jsou zřejmě toho garanty. O to více překvapilo, když státní správa katedrálu zpoplatnila. Poněkud nepřímo, jako součást dvou okruhů, menšího a většího za 250 a 350 Kč. Tím vznikl vážný problém: jak naložit s lidmi, kteří si chtějí prohlédnout „jen“ katedrálu. Pro ně neexistuje zvláštní taxa, ani něco na způsob zvýhodnění rodiny na výletě, třeba z dálné Moravy. Tentokrát stát dost nešťastným způsobem vyrobil vážnou nesnáz, z níž chtěl vyklouznout pozoruhodným manévrem. Jak ve hře zlatá brána otevřená bude katedrála v hlavní lodi (?) zpřístupněna pro ty, kdo se tam chtějí „pomodlit“. Nejspíš by to chtělo detektor, který by ověřil jak intenzivně, a zda vůbec se dotyčný modlil, nebo se snad nerouhal. Případně by si zájemci mohli přinést potvrzení o křtu a dobrozdání svého faráře.

Dost ironie; koncepce manažera katedrály, pana Václava Soukupa je otřesná dost sama o sobě. V minulé pondělí hned z rána informoval Český rozhlas, že kdo prohlásí, že je věřící, nebo že se jde modlit, bude vpuštěn bez placení. Kdo je věřící, to že on pozná. Je na to třeba jen něco zkušenosti. Později připustil, že „Platit za vstup tak budou nejspíše hlavně cizinci. Dá se říct, že tohle opatření mohou pociťovat hlavně zahraniční turisté, pokud si neřeknou. Před chvílí tu byla italská výprava poutníků i s knězem, ti se dostali do katedrály normálně.“ Mezitím již na internetu běží anketa s otázkou: „Předstírali byste kvůli neplacenému vstupu do katedrály sv. Víta, že jste věřící? Již v úterý odpoledne byl stav skóre odpovědí ANO - NE – Nemusím, jsem věřící 843:1578:830. Vyjádření manažera Soukupa šla postupně do ztracena, když nakonec pro média prohlásil, že platit nemusí ani ten, kdo prohlásí, že si jde prohlédnout hrobku českých králů.

Odér trapnosti však zůstává. Zejména v tom, že státní zaměstnanec doporučoval vyslýchat příchozí, jsou-li věřící, či nikoli, nebo zda se chtějí modlit. Věc vyznání a svědomí je do té míry osobní, že nikdo ze státních zaměstnanců do ní nesmí zasahovat. Jednalo by se o zásah do naší vnitřní svobody, jaký musí být odmítnut. Ze stejného důvodu bych nemohl odpovědět na otázku uvedené ankety. Věc víry je křehká a nikdo v ní nesmí brouzdat jak slon v porcelánu.