Historická návštěva začala ve Skotsku

Papež Benedikt XVI. včera přiletěl do Edinburghu, kde začal první oficiální cestu hlavy římskokatolické církve do Británie. Jako první papež navštívil Británii Jan Pavel II. v roce 1982. Tehdy to však ještě byla neoficiální návštěva. Čtyřdenní návštěva je současně historická i kontroverzní, protože ji poznamenává tradiční nedůvěra mezi anglikány a katolíky, důsledky afér kolem pedofilních kněží i nesouhlas velké části britské společnosti s některými postoji Vatikánu.

Během rozhovoru s novináři cestou do Británie na palubě letadla papež prohlásil, že ho "pedofilní odhalení šokovala a velmi rozesmutnila". Zdůraznil, že chce obětem nabídnout "hmotnou, psychologickou a duchovní" pomoc. "Je těžké pochopit, jak k této perverzi kněžské služby vůbec mohlo dojít. Kněz ve chvíli svěcení, po letech přípravy na tuto chvíli, přislibuje Kristu, že bude jeho hlasem, jeho ústy, jeho rukama a že bude sloužit celým svým životem, aby Dobrý Pastýř, který miluje, pomáhá a vede k pravdě, byl přítomen ve světě. Jak může člověk, který učinil a přislíbil toto všechno upadnout do této perverze lze stěží chápat. Je to velice smutné. Smutek je působen také tím, že církevní představitelé nebyli dostatečně bdělí a nebyli dostatečně pohotoví a rozhodní při přijímání nezbytných opatření", cituje Benedikta Radio Vatikán 

Na otázku co by měla církev udělat proto, aby se stala věrohodnější odpověděl Benedikt, "že církev, která by se snažila být hlavně přitažlivou, by už byla na špatné cestě, protože církev nepracuje pro sebe, neusiluje o zvýšení počtu svých členů a tím své moci. Církev je ve službách druhým: neslouží sama sobě, aby se stala mocnou institucí, nýbrž slouží tomu, aby byla dostupná zvěst Ježíše Krista."

Setkání s královnou

Letadlo s papežem přistálo na ve skotském Edinburghu, kde se setkal v královském sídle Holyrood House s královnou Alžbětou II., která je hlavou anglikánské církve. "Těší mě, že Vaše návštěva je příležitostí k prohloubení přátelství mezi římskokatolickou církví, anglikánskou církví v Anglii a Skotskou církví", řekla královna. Alžběta II. dále poděkovala Svatému stolci za iniciativu, která pozitivně ovlivnila dramatickou situaci v Severním Irsku, uvádí britský katolický portál The Tablet 

Papež následně při projevu v Holyrood House vyzdvihl hrdinství Britanie v jejím boji proti nacistické tyranii, která se pokoušela vymazat Boha ze společnosti a upírala lidskou důstojnost tolika lidem, především Židům. Benedikt také varoval před extrémním ateismem. "Zamýšlíme-li se nad hrozbami ateistického extremismu dvacátého století, nemůžeme opomenout, že vylučování Boha, náboženství a ctností z veřejného života vede nakonec k znetvořenému pohledu na člověka i společnost," prohlásil. 

Bohoslužba v Glasgow se stovkou tisíc věřících

Následně odjel do Glasgowa sloužit eucharistickou liturgii pod otevřeným nebem. Podle britských listů se na modlitby a mše pod širý nebem v Glasgowě, Birminghamu i Londýně dosud neprodaly tisíce lístků. Na stránkách Radia Vatikán je  však publikována letecká fotografie zaplněného prostranství, kde se v Glasgow bohoslužba konala. Stejný zdroj uvádí, že se ji zúčastnilo přes 100 tisíc lidí. Bohoslužba se konala nedaleko místa, kde ji před téměř třiceti lety slavil Jan Pavel II., na což Benedikt XVI. navázal:

Od této historické návštěvy se ve Skotsku i v církvi této země mnoho událo. S velkým uspokojením pozoruji, že povzbuzení kráčet ruku v ruce se svými křesťanskými bratry, které vám adresoval papež Jan Pavel II., přineslo větší důvěru a přátelství mezi členy církve ve Skotsku, episkopální skotskou církví a dalšími křesťanskými společenstvími.

V této souvislosti papež během bohoslužby připomněl sté výročí od Světové misionářské konference v Edinburghu, která je všeobecně považována za místo zrodu moderního ekumenického hnutí. Pro převažující presbyteriánskou církev ve Skotsku může být ale jako ekumenický problém to, že ji v oslovení papež označil jen jako křesťanské společenství a nikoliv, tak jako episkopály, za církev.

Po bohoslužbě odletěl papež do Londýna.

Druhý den v Londýně

V Londýně se v pátek uskutečnila historická návštěva papeže v sídle arcibiskupa z Cantenbury. Zde Benedikt XVI. oslovil shromáždění biskupů katolické církve v Anglii a Walesu i biskupu anglikánské církve. Papež se tak podle Tabletu stal prvním papežem, který do tohoto sídla vstoupil a mohl si zde prohlednout i fíkový strom, který zde zasadil poslední katolický arcibiskup kardinál Pole. Ten žil v paláci v letech 1556-58. Atmosféra setkání byla poznamenána zprávou o zatčení pětice lidí, kteří se údajně chtěli pokusit papeže ohrozit. Vřelý vztah mezi papežem a arcibiskupem Rowanem Williamsem podtrhlo půlhodinové osobní setkání před odjezdem do Westminsteru. Zde papež oslovil shromáždění významných britských osobnosti, mezi které patřili i všichni politici, kteří stáli v čele britské vlády od dob Margaret Thatcherové.

Následně se papež setkal se studenty katolických škol. V projevu na sportovišti univerzity v Twickenhamu Benedikt XVI. vybídl žáky a studenty v Británii, aby si nebrali za vzor jen osobnosti sportu a showbyznysu a snažili se stát "svatými 21. století". "Samy peníze nestačí k tomu, abychom byli šťastní," upozornil mladé. Klíč ke štěstí je přitom podle něj jednoduchý, skutečné štěstí se nachází v Bohu. Papež vystoupil před 4000 žáků a studentů a 750 vyučujícími, kteří přijeli z různých katolických škol v zemi. Projev sledovaly v přímém přenosu po internetu všechny katolické školy, kterých je podle AFP v zemi více než 2800 a na nichž studuje více než 800.000 žáků a studentů. Několik hodin z návštěvy nabízí denně v přímém přenosu i televizní zpravodajské stanice BBC a Sky News.

Dnes večer Benedikt povede večerní modlitby v Hyde Parku a setká se s premiérem Davidem Cameronem.

Kontroverzní cesta na Albion

Benedikt XVI.Papežově návštěvě předcházely podle většiny medií kontroverze a napětí. Klíčovým faktorem je schizma mezi katolíky a anglikánskou církví, která se od Říma odtrhla v 16. století. Svou úlohu hrají i dozvuky pedofilních skandálů uvnitř katolické církve a také relativně sekulární charakter britské společnosti, v níž se přes 40 procent lidí nehlásí k žádnému náboženství.

Papežův přílet v Británii zastínil rozhovor německého kardinála Kaspera, který mnichovskému časopisu Focus řekl, že Británii poznamenal "nový a agresivní ateismus". "Když přistanete na londýnském letišti v Heathrow, někdy si myslíte, že jste přistáli v třetím světě," řekl kardinál. Kasper měl doprovázet papeže, ale Vatikán oznámil, že se cesty nezúčastní, údajně ze zdravotních důvodů.  V papežově řeči při setkání s královnou se nicméně  odrazila některá témata z Kasperova interview. "Spojené království se dnes snaží být moderní a multikulturní společností. Kéž si při tom podnětném úkolu uchová úctu k oněm tradičním hodnotám..., kterých si agresivnější formy sekularismu neváží a ani je netolerují. Ať nepřipustí zatemnění křesťanského základu, na kterém stojí jeho svoboda," řekl Benedikt XVI. Obrátil se také na britská média, která podle ČTK ve své většině kritizují jeho konzervatismus. "Britská média mají větší odpovědnost než jiná média, protože se jejich názorům dostává tak široké pozornosti," uvedl.

Vztahy mezi anglikánskou církví a Vatikánem podle ČTK zčeřila také loňská papežova nabídka usnadňující anglikánům nespokojeným s liberálním trendem své církve přestup ke katolíkům. Podle průzkumů velká část Britů rovněž nesouhlasí s některými postoji katolické církve, zejména pokud jde o potraty, antikoncepci, homosexuály a postavení žen. Tyto postoje odsoudil ve středu zveřejněný otevřený dopis stovky intelektuálů, který podepsali například herec Stephen Fry, biolog a propagátor ateismu Richard Dawkins či spisovatelé Terry Pratchett a Philip Pullman.

Vyvrcholením bude blahořečení kardinála Newmana

Vyvrcholením cesty bude v neděli v Birminghamu blahořečení kardinála Johna Henryho Newmana, který působil v 19. století a z anglikánské víry konvertoval ke katolictví. Této liturgické slavnosti se zúčastní i český kardinál Miloslav Vlk. V Británii žije asi 5,3 milionu katolíků, tedy necelých deset procent obyvatel.

Sestaveno dle zpravodajství ČTK, Radia Vatikán a britského katolického portálu The Tablet
Foto: Thepapalvisit.org.uk a Reuters