Kontroverzní pastor z Floridy Terry Jones, který hrozil, že na výročí teroristických útoků 11. září spálí výtisky koránu, musí za bezpečností opatření spojená s tímto krokem zaplatit v přepočtu 9,5 milionu korun. Úřady z městečka Gainesville oznámily, že místní policisté strávili více než měsíc organizováním bezpečnosti pro kontroverzní akci. Pastor nakonec od úmyslu hanobit svatou knihu islámu upustil poté, co muslimský svět reagoval demonstracemi. Jonese vyzývali k střízlivosti i přední světové osobnosti včetně prezidenta Baracka Obamy. Nejméně dva evangeličtí pastoři sice po jednom výtisku koránu spálili, odbylo se to však bez větší pozornosti světových médií.

Mluvčí gainesvillské policie Tscharna Sennová řekla deníku Daily Telegraph, že hrozba Jonesovy malé náboženské obce si vyžádala velkou bezpečnostní akci. „Máme zde 286 strážců pořádku, a ti všichni museli být najednou nasazení k Jonesovu kostelu a dalším měkkým cílům ve městě,“ řekla mluvčí. „Nepracovali jen nemocní a zranění – jinak byli všichni na nohou,“ dodala. Náklady policie se tak vyšplhaly na sto tisíc dolarů, a dalších 80 tisíc stály akce místního šerifa.

 Pastor Jones se nyní hájí, že netušil, že bude platit za policejní ochranu. Strážcům pořádku také vyčítá, že jednali přehnaně a dodali události zbytečnou publicitu. „Po bitvě je každý generál. Je snadné říkat, že nás tam bylo moc, ale zkuste si představit, jak by nás kritizovali, kdybychom událost podcenili,“ hájí policii Sennová. Jonesova náboženská obec chtěla protestní akcí poukázat na údajně nebezpečný a radikální prvek islámu a jeho práva šaría. Pastor označil islám za totalitní ideologii podobnou fašismu a komunismu. Vysloužil si tak ostrou kritiku Bílého domu, velení vojsk v Afghánistánu a také muslimů ve světě. Čtvrthodinka mediální slávy se však podle deníku nyní obrací proti kontroverznímu faráři. Svou image poškodil již tím, jak rozporuplně se vyjadřoval – mimo jiné tvrdil, že se v New Yorku sejde s plánovačem stavby mešity na místě teroristických útoků v New Yorku imámem Feisalem Abdulem Raufem, aby se s ním dohodl na přesunu stavby. Rauf ale o žádné schůzce nevěděl.

Kostel s názvem Dove World Outreach Centre je malou, asi 50člennou denominací charismatických křesťanů. Ti v minulosti ostře kritizovali krmě muslimů také homosexuály. Dnes devětapadesátiletý Jones pracoval původně jako hoteliér, než se stal misionářem. Poté působil v letech 1981 až 2008 v Německu, kde v Kolíně nad Rýnem založil a vedl malé společenství Christliche Gemeinde Köln. Pastor nyní zvažuje, že kvůli přílišné mediální pozornosti Gainesville opustí. Budovu modlitebny hodlá prodat, a z výtěžku nejspíš uhradí dluhy a koupí jiné bohoslužebné prostory. Kontroverzní společenství má namířeno do floridského St. Peterburgu.

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6)

Starší článek k tématu najdete zde