Daily TelegraphNejvyšší představitel katolické církve, papež Benedikt XVI., upozornil rodiče, že je velkou chybou dávat novorozencům jména inspirovaná celebritami – prý by se měli raději obracet pro inspiraci k tradičním biblickým jménům. Napsal o tom nedávno britský deník Daily Telegraph. V anglosaské společnosti se v poslední době těší velké oblibě dívčí jména Sienna a Scarlett, pontifikovi se to však nezamlouvá. „Každé pokřtěné dítě na sebe bere se jménem také stopu charakteru Syna Božího. Křestní jméno je nesmazatelnou pečetí a uvádí dítě na celoživotní duchovní pouť,“ řekl papež během mše v Sixtinské kapli.

Podle britského Úřadu pro národní statistiku jsou v Anglii a Walesu nejpopulárnějšími jmény Ashton – po herci českého původu Ashtonu Kutcherovi – a Lily – po zpěvačce Lily Allenové. Samotné celebrity však dávají svým potomkům ještě bizarnější jména. Populární zpěvák a filantrop Bob Geldof dal dcerám jména Pixie a Peaches, a Victoria a David Beckhamovi pojmenovali prvorozeného syna Brooklyn, na památku slavné newyorské čtvrti. Modelka Katie Price šla ještě dál a dceru pojmenovala Princess Tiaamii.

V Itálii mají jména novorozenců velký význam a podle statistik stále vedou Giuseppe a Maria, následováni Giovannim a Annou. Tato tradice však i v baště katolictví bere za své. Fotbalista Francesco Totti nedávno svou dceru pojmenoval Chanel, zatímco boss Formule 1 Flavio Briatore pojmenoval syna Falso Nathan. „Začínáme ignorovat rozsáhlou a bohatou křesťanskou tradici, nesoucí velký duchovní význam. Dětem tak bereme pocit, že mají svatého ochránce. Ještě horší je, že většina dnešních jmen se kromě nekřesťanských konotací stává také nevkusnými a konzumními symboly,“ říká Cristina Odone, bývalá šéfredaktorka britského časopisu Catholic Herald.

Statistiky však Britům přinesly ještě jedno překvapení – nejčastějším jménem novorozených chlapců jsou varianty jména Muhammad. Loni se kloučků se jménem Proroka narodilo 7549 a po 14 letech sesadili z trůnu typicky anglického Jacka. „Jméno není jen nálepka. Jde až na dřeň lidství. Dávat jména podle parfémů, bicyklů a cizích zemí silně snižuje potenciál pojmenování. Jména nejsou zábavní produkty,“ řekl listu předseda anglické biskupské konference monsignor Andrew Faley. „Jako kněz jsem rodičům otevřeně říkal, že mi některá jména vadí, a když neuhnuli, aspoň jsem jako druhé jméno doporučoval tradičnější biblické,“ dodává duchovní.

V roce 2008 italský nejvyšší soud zakázal rodičům pojmenovat novorozeného chlapce Venerdi neboli Středa. Soudce argumentoval, že chrání chlapce před zesměšňováním ve třídě. Kasační soud v Římě pak nařídil rodičům pokřtít jej Gregorio podle světce, jenž v kalendáři připadal na den chlapečkova narození. Rodiče, pocházející z Janova, tvrdili, že je ke jménu inspiroval Pátek z Robinsona Crusoe. V České republice je oficiálně povoleno na 4860 jmen. Nejčastějšími jsou Jiří a Marie, v Německu Maxmilian a Marie, ve Francii Lucas a Lea a v USA Jacob a Emily.

Rostislav Matulík je spolupracovníkem Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6).