Dominik Duka, intronizaceDominik Duka prožil během svého kněžského života mnohé - odnětí státního souhlasu, působení v ilegalitě, a dokonce věznění. K duchovní činnosti se letos osmašedesátiletý dominikán mohl oficiálně vrátit až po listopadu 1989 a později působil řadu let v čele královéhradecké diecéze. Před rokem se pak Duka, označovaný za nejlepšího diplomata mezi českými biskupy, stal nástupcem kardinála Miloslava Vlka v čele pražského arcibiskupství.

Od 13. února 2010, kdy papež Benedikt XVI. oznámil svůj výběr, se nový český katolický primas ve funkci zabydlel. Dukovým mediálně nejvýraznějším krokem v úřadě, kterého se oficiálně ujal začátkem dubna, bylo urovnání sporu o katedrálu svatého Víta na Pražském hradě. Kauza, o níž rozhodovaly soudy všech stupňů, skončila po 18 letech smírem mezi církví a prezidentskou kanceláří. Dohodu svými podpisy stvrdili Duka a prezident Václav Klaus.

Restituce v nedohlednu, platy duchovních zmrazeny

Právě blízké vztahy k občanským demokratům a současné hlavě státu - podle médií Dominik Duka v roce 2008 mezi lidoveckými poslanci prosazoval Klausovo znovuzvolení prezidentem - během hledání nového pražského arcibiskupa hovořily spíše proti Dukovi. V papežově volbě však nakonec podle komentátorů hrály větší roli Dukovy vyjednávací schopnosti, díky nimž by v dohledné době mohly být vyřešeny dva palčivé problémy ve vztahu katolické církve a českého státu.

Dominik Duka a Václav KlausPrvním je česko-vatikánská smlouva, jejíž minulá verze ve sněmovně před osmi lety neprošla i kvůli odporu velké části ODS. Druhým pak majetkové vyrovnání, jež poslanci odmítli v půli roku 2008. Duka již dal najevo, že řešení, jež kombinovalo restituce a dlouholetou mnohamiliardovou rentu, nepokládá za průchozí.“ Těch 270 miliard (původní návrh vyrovnání) je podle mne utopie. Smyslem té dohody nebyly peníze, ale aby se majetkové vztahy mezi církvemi a státem narovnaly,” řekl Duka.

“Chceme, aby (řešení) bylo výhodné i pro celou společnost a stát... Je třeba najít cestu k tomu, abychom nebyli tolik závislí na státu,” řekl k tomu. Koncem loňského roku se pak nejvyšší představitel českých katolíků - již v dubnu byl zvolen také do čela České biskupské konference - spolu s členy vedení dalších církví sešel s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a shodli se na vytvoření týmu, který nový návrh vyrovnání připraví.

Jako vstřícný krok vůči státu lze také vnímat nezávaznou deklaraci podepsanou pražský arcibiskupem a ministrem kultury Jiřím Besserem, podle které se objem peněz na platy duchovních nebude navyšovat až do roku 2014.

Duka: Hledáme způsob, jak lidem přiblížit základní normy

DukaDohady nad majetkem nebo příprava smlouvy s Vatikánem ale nejsou jedinou náplní Dukovy činnosti. Pražský arcibiskup se také snaží přispět k definici role katolické církve v současné společnosti. “Hledáme způsob, jak lidem přiblížit základní normy - ty, které nejsou ani katolické, ani křesťanské, ale jsou všelidské, tedy zákony, na kterých společnost skutečně stojí a s nimiž padá,” popsal Dominik Duka svou činnost.

Sám přitom jde příkladem, například už v červnu Duka spustil osobní internetové stránky - vlastní web hojně využíval už jeho předchůdce v úřadu Miloslav Vlk - a od začátku letošního roku je pravidelným hostem ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu. “Má-­li se člověk vyznat v evropské kultuře, tedy v dějinách, literatuře či v umění, musí o křesťanství něco vědět,” podpořil Dominik Duka své kroky citátem někdejšího francouzského premiéra a jmenovce Dominiqua de Villepina.

Církev otevřenější, ale důsledná. Dvojnásob důsledná

“Církev pod patronátem Dominika Duky tedy bude otevřenější než dosud, nesleví však ze svých tradic. Bude velkorysá, ale důsledná. Dvojnásob důsledná,“ zhodnotil před rokem budoucnost česká a moravské církve v komentáři pro MF Dnes Petr Suchomel. A opravdu se zdá, že po letech kdy se církev k společenským událostem vyjadřovala spíše zdrženlivě je pod Dukovým vedením důslednější. Během loňského léta například odmítla podobu nové příručky Sexuální výuky. Důrazné bylo také nedávné prohlášení biskupů k situaci ve společnosti, které kritizovalo akci Děkujeme odcházíme, povrchní a bulvární formu médií, nerozhodné soudce či hazard.

V  prosinci loňského roku Duka navštívil české vojáky v Afghánistánu a letos v lednu u sochy sv. Václava na pražském Václavském náměstí podpořil demonstraci proti pronásledování a vraždění křesťanů ve světě. "Současná míra pronásledování křesťanů ve světě již nabývá charakteru genocidy, že je nutná naše solidarita s těmi, kteří jsou pronásledováni, že to není jenom nějaká šikana, ale skutečně krvavé pronásledování, plánovaná likvidace formou genocidy," řekl doslova.

Z Hradce na stolec sv. Vojtěcha

Budoucí pražský arcibiskup se narodil 26. dubna 1943 v Hradci Králové, při křtu dostal jméno Jaroslav, Dominikem se stal po vstupu po vstupu mezi dominikány v roce 1968. Po vojně začal v polovině 60. let studovat Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích a vysvěcen byl v červnu 1970. Jako kněz mohl působit jen pět let, poté přišel o tehdy nezbytný státní souhlas a dalších 15 let rýsoval ve Škodě Plzeň.

Dominik Duka se ale i nadále věnoval duchovní činnosti a v letech 1981 až 1982 byl kvůli tomu vězněn. Přesto byl i za normalizace činný v dominikánském řádu, v roce 1986 se stal jeho provinciálem. V čele řádu stál až do do roku 1998, kdy vystřídal Karla Otčenáška v úřadu královéhradeckého biskupa.

Foto: DominikDuka.cz