V návaznosti na iniciativu Ing. Libora Galatíka a MUDr. Mariána Hoška (předseda a člen předsednictva Pražské městské organizace KDU-ČSL) jsem dnes na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 7 podal trestní oznámení v souvislosti s akcí „The Human Body Exhibition“.

Prvním důvodem podání je nejasný původ lidských ostatků shromážděný v Křižíkově pavilonu v pražských Holešovicích. Pořadatelé si protiřečí, když na jedné straně tvrdí, že „identita a věk jednotlivců jsou neznámé“, ale na straně druhé že lidské tkáně a pozůstatky „byly darovány legálně prostřednictvím organizovaného vládního procesu s plánovaným využitím pouze pro studijní účely na veřejných výstavách a institucích vyššího vzdělávání“ a že „všichni zemřeli z přirozených příčin“. Znepokojující je nekonkrétnost těchto informací: Podle jakých zákonů? Které země? Existuje jiné než plánované využití těchto ostatků? Kvůli nedostatku informací nelze vyloučit, že osoby, které jsou vystavovány (pro pořadatele „exponáty“), nedaly k takovéto manipulaci svůj výslovný a dobrovolný souhlas. Nic nevíme o mínění jejich pozůstalých a nikdo zatím nevyloučil ani možnost, že by mohlo jít o vězně či pacienty léčeben ze zemí, které se netěší ochraně základních lidských práv.

Druhým důvodem podání je jasně komerční cíl výstavy, zamlžený vzdělávacími cíli. Předně je třeba říci, že atraktivně prezentovat krásu a funkce lidského těla lze v současnosti i jiným způsobem než tzv. metodou plastinace. Nakládání s lidskými ostatky k vědeckým a vzdělávacím účelům v naší zemi podléhá standardním pravidlům, děje se neveřejně a svým způsobem jako nutnost, nikoli pro pouhé jednorázové poučení. Vyloučena je jakákoli komercializace. Přítomnost odborníků na akci The Human Body Exhibition lze přirovnat k přítomnosti lékařů na „nutně“ vědecké dovolené, hrazené předními farmaceutickými firmami.

Zákony České republiky chrání důstojnost lidských ostatků, když zamezují jejich komerčnímu zneužití, a vylučují takový způsob nakládání s lidskými ostatky, který se dotýká „důstojnosti zemřelého, mravního cítění pozůstalých a veřejnosti“. Trestní oznámení bylo podáno na neznámou osobu, která nezjištěným způsobem shromáždila lidské pozůstatky, a na pořadatele akce „The Human Body Exhibition“. Cílem podání je, aby případný soud rozhodl, zda je konání podobné akce v České republice vůbec legální. Jestliže ne, je nabíledni, aby výstava v co nejkratším termínu skončila.

Autor je místopředseda Pražské městské organizace KDU-ČSL

foto: www.ticketportal.cz