Podle podtitulku článku uveřejněného v renomovaném americkém týdeníku Weekly Standard probíhá v Nigérii islámská válka proti křesťanům. V posledních měsících tam byly zabity tisíce lidí a v posledním desetiletí desetitisíce. Je to rozštěpená země, kde se konflikty ještě vyostřily zvýšeným vlivem radikálního islámu. Počínaje pokusy zavést islámské zákony a zvyšujícím se tlakem milic, až po nynější pustošení ze strany krutého hnutí Boko Haram, napojeného na Al-Kajdu. 

Nigérie má největší populaci na africkém kontinentu, žije tam přibližně 150 milionů lidí, včetně stovek etnických skupin. Už to vede k nebezpečnému napětí, nejsou třeba ani náboženské rozdíly. Země je ale zhruba stejnoměrně rozdělena mezi muslimy na severu a křesťany na jihu. Ti tvoří mírnou většinu. K tomu jsou ale v obou částech země početné muslimské a křesťanské menšiny. Příslušníci obou náboženství žijí pak smíšeně v územním pásu mezi oběma oblastmi. 

Lidé se shromáždili kolem automobilu zničeného výbuchem bomby u katolického kostela sv. Terezy v nigerijské Madalle 25. prosince - Foto:  ČTK

Lidé se shromáždili kolem automobilu zničeného výbuchem bomby u katolického kostela sv. Terezy v nigerijské Madalle 25. prosince.

Právě zmíněný pás ve středu Nigérie je svědkem častého násilí. Ke konfliktům dochází především kvůli nerostným surovinám, půdě, ale i etnickému původu. Stále víc rostou ovšem náboženské spory. V Nigérii vládne také nebývalá korupce. Strany si střídavě vybírají kandidáty na prezidenta z jihu nebo severu – tedy muslima a křesťana. Spárují je s viceprezidentským kandidátem jiného náboženského vyznání a z jiného regionu. Nedávno se však tento systém částečně zhroutil. 

V roce 2010 muslimský prezident Umaru Yar'Adua zemřel v úřadě a nahradil ho křesťanský viceprezident Goodluck Jonathan.V prezidentských volbách v roce 2011 kandidoval Jonathan ve dvojici s muslimským viceprezidentským kandidátem Namadi Sambem. Jonathan nad muslimským oponentem vyhrál. Jeho vítězství bylo přesvědčivé, což potvrdily i zprávy mezinárodních pozorovatelů monitorujících volby – označily je za nejspravedlivější v Nigérii za několik posledních desetiletí. Přesto si hlavně mladí muslimové na severu stěžovali, že byli podvedeni. 

Po oznámení výsledků propukly pak na severu nepokoje se stovkami mrtvých. Většina obětí byli křesťané. Tradiční islámští vůdcové, zejména ti, kteří nabádali ke zdrženlivosti, se rovněž dostali pod tlak výhružek. Islámské milice rozpoutaly brutální násilí. Žádaly vytvoření islámského státe a zavedení zákonů šaríe. Přepadly policejní stanice, ukradly obrovské množství zbraní a vyhlásily, že zabijí každého, kdo se nehlásí k islámu. Desetitisíce lidí vyhnaly z oblasti pryč. 

Za vším je hnutí Boko Haram, jehož název je možné přeložit volně jako „Zákaz západní civilizace a vzdělání“. Mnohé muslimské děti na severu mají bídné vzdělání, prakticky žádné. Učí se ale recitovat zpaměti Korán, ačkoliv v mnoha případech vůbec neumí číst. Ve škole se nenaučí žádným praktickým dovednostem a žijí v ekonomicky chudé oblasti. Miliony z nich končí bez zaměstnání, jako tuláci. Právě tito mladí a znechucení lidé se stávají kořistí radikálů a dávají se jimi naverbovat do boje. Podnikají útoky na školy a vládní budovy. 

Boko Haram ovšem neútočí pouze na křesťany, ale i na muslimy, kteří odmítají jeho myšlenky. V červnu 2009 zaútočilo na policejní stanice, vězení, školy, kostely a také domy běžných obyvatel. Jeho ozbrojenci zapálili všechno co jim přišlo do cesty. V některých oblastech se v útocích soustředili na křesťany. Mnoho z nich přinutili pod hrozbou smrti vzdát se své víry. Jenom ve městě Maiduguri usmrtili 700 osob. 

V srpnu 2011 zaútočili příslušníci Boko Haram na ústředí OSN v hlavním městě Nigérie, v Abuji. A protože islámští extrémisté považují Vánoce za hlavní období pro své útoky, padlo jejich rukou loni v období těchto svátků několik kostelů. Jenom výbuch v kostele Svaté Terezy v Abuji si vyžádal 35 obětí a mnoho zraněných. V lednu 2012 varovali příslušníci Boko Haram miliony křesťanů žijících na severu, že mají tři dny nato, aby opustili své domovy, jinak budou terčem útoků. Jejich bombové útoky usmrtily nejméně 186 lidí a tisíce obyvatel se radši zachránilo útěkem. 

Konflikt v Nigérii je značně komplikovaný. Jedno je však jasné: Hnutí Boko Haram otevřeně cílí svoje kruté násilí na křesťany. Jeden z jeho vůdců Abubakar Shekau prohlásil doslova: “Každý ví, že demokracie a ústava jsou pohanstvím. Vy křesťané byste měli vědět, že Kristus není Boží syn. Křesťanské náboženství, které praktikujete, není Boží náboženství, ale pohanství. My se vás snažíme přinutit, abyste přijali islám, protože k tomu nám Bůh dal instrukce“. A tímto citátem uzavírá svůj článek časopis Weekly Standard. 


Foto: ČTK a Wikipedia commons (katedrála v Abudži).

Anna Budajová je spolupracovnicí Českého rozhlasu 6 (www.rozhlas.cz/cro6)