Róbert BezákPopulární slovenský arcibiskup Róbert Bezák musí skončit v úřadu trnavského arcibiskupa. Bezák tuto skutečnost potvrdil při dnešní nedělní mši v Trnavě, kde přečetl list apoštolského nuncia Maria Giordana a rozloučil se s věřícími, ti na jeho slova reagovali několikaminutovým potleskem. Důvodem jeho odvolání byly výsledky lednové apoštolské vizitace Trnavské diecéze vedené litoměřickým biskupem Janem Baxantem. Bezák tvrdí, že s výsledky vizitace nebyl dodnes seznámený a zřeknutí úřadu proto odmítl.

Definitivní platnost rozhodnutí, které nemá v dějinách slovenské církve obdoby nastane zítra po zveřejnění v deníku L'Osservatore Romano, Bezák se tak stane emeritním arcibiskupem který nesmí sídlit na území trnavské diecéze, ve funkci ho prozatím nahradí dosavadní pomocný biskup a generální vikář Ján Orosh, informuje slovenský deník Sme.

O tom, že má být Bezák odvolán spekuloval již minulý týden slovenský politik František Mikloško, církev ovšem tuto skutečnost nepotvrdila. Mikloško dal celou situaci do souvislosti s Bezákovou neochotou krýt praktiky emeritního trnavského arcibiskupa Jána Sokola, který měl podle časopisu Týždeň v roce 1998 zpronevěřit více než 500 milionů slovenských korun z prodeje církevních pozemků. Peníze měl Sokol posílal na konto bývalého agenta komunistické StB Štefana Náhlika, který žije v Kanadě. Mikloško také naznačil, že problém nakládání s vysokými finančními částkami na trnavském arcibiskupství může souviset s nedávno publikovanými finančními problémy ve Vatikáně.

Vatikán Róberta Bezáka vyzval, aby se o celé situaci nevyjadřoval do medií. "Mám se zdržet vyjádření před masmédii, ale vy nejste masmédia, vy jste moji věřící," řekl Bezák na dnešní mši. "Prosil jsem, aby mi řekli, jaké obvinění byla vůči mně vznešena, abych s tím mohl žít, co jsem tak hrozného udělal. Nevím, komu to mohlo vadit," ptal se Bezák a zároveň upozornil, že církvi a Bohu zůstává věrný. "Nevstoupil jsem do církve, abych žil v krásné instituci, ale abych byl s Kristem. Věřím v Boha."

Důvody odvolání? Zatím se jen spekuluje

Oficiální důvody Bezákova odvolaní známe nejsou, podle informací agentury SITA prý Vatikán tvrdí, že arcibiskup nesprávně vedl diecézi a například vysvětil za kněze i lidi, kteří mu ostatní biskupové nedoporučovali. To ovšem popřela tisková mluvčí arcidiecéze Lucia Drábiková již v únoru po skončení apoštolské vizitace.

Důvodem by tak mohly být razantní změny které arcibiskup provedl po svém nástupu do úřadu: "Vizitace se zaměřila na problematiku obsazování úřadů, stav kléru a správu majetku Trnavské arcidiecéze vzhledem k významným změnám, které po svém nástupu Mons. Róbert Bezák, CSsR v arcidiecéze uskutečnil," uvedla v únoru pro blog Svetkrestanstva.sk Drábiková.

 

"Něco takového se v církvi na Slovensku nestalo od časů Cyrila a Metoděje," zdůraznil minulý týden Mikloško v rozhovoru pro Týždeň a připomněl, že ze svých funkcí nebyli odvoláni ani biskupové, kteří během komunismu byli proti vůli papeže členy Pacem in terris, sdružení kolaborujícího s komunistickým režimem v Československu.

Dvaapadesátiletý Robert Bezák vystudoval na teologické fakultě v Bratislavě a je členem Redemptoristů, do čela trnavské arcidiecéze byl jmenován 18. června 2009. Podle, zatím neověřených informací je už známe jméno jeho nástupce.

Foto: KBS.sk

Související článek:
Plenění Říma a zodpovědnost za církev