Důvody svého odvolání stále neznám, tvrdí i nadále Róbert Bezák, který poprvé po více jak pěti měsících od odvolání z úřadu trnavského arcibiskupa poskytl vyjádření do médií. Podle Františka Mikloška jedním z důvodů proč se Bezák rozhodl promluvit veřejně byl páteční zákaz předsedy konference slovenských biskupů Stanislava Zvolenského sloužit mši svatou pro mládež v Bratislavě. Právě Zvolenský měl podle Bezáka o jeho odvolání vědět již od února tohoto roku, ten to ovšem odmítá.

Róbert BezákBezák ani neví jak mohl ohrozit kolegialitu s ostatními biskupy zmíněnou v nedávném dopise Benedikta XVI. slovenským biskupům. A připomněl i dopis nuncia Maria Giordana ve kterém se mluví o „dopisech od slovenských kněží a věřících“ o jeho osobě, které měly přispět k jeho odvolání. Na Bezákem vznesenou otázku, kdo dopisy podepsal a co přesně mělo být jejich obsahem, nikdy odpověď nedostal. „To je systém minulého režimu, estébackých praktik,“ uvedl Bezák a doplnil, že „pokud hierarchie považuje někoho za vinného, měl by se za vinného prohlásit i on. Víte já jsem vyrůstal za komunismu a tehdy se též musel člověk označit za vinného, přesto, že žádnou vinu na sobě nenesl.“

Případného trestu za porušení zákazu mlčenlivosti se neobává: "Já nemám co ztratit, z církve neodejdu. De facto jsem suspendován, de iure nikoliv," posteskl si s poukazem na to, že si nedovede představit jak víc by mohl být potrestán, když od druhého července mše svaté může sloužit "jen sám pro sebe v obýváčku na stole“.

Podezřelé hospodaření arcibiskupa Sokola

Bezák mimo jiné v televizi TA3 upozornil na neobvyklé finanční operace církve za působení svého předchůdce v Trnavě arcibiskupa Jána Sokola a naznačil, že právě spory s jeho předchůdcem mohli vést k odvolání. "Je možné, že jsme kápli na smlouvy, které byly výhodné jen pro někoho," uvedl. Církev pod vedením Sokola podle něj například investovala peníze ve Spojených státech, příslušné dokumenty ale v úřadu chybějí.

Jako ukázku pochybného hospodaření uvedl šek na 1, 5 milionu dolarů, kterou obdrželo trnavské arcibiskupství. „Je to pěkná suma, ale ne, když nevíte, od koho je...“ Podle Bezáka se totiž muselo jednat o dividendy z investovaných peněz. Na trnavské arcidiecézi záznam o žádné podobné investici ale neexistuje. O prošetření pochybné sumy proto Bezák požádal Vatikán, v odpovědi mu kardinál Bertone poradil, aby se na investici zeptal svého předchůdce Jána Sokola. „Odkud byly tyto peníze tak dodnes nevím,“ řekl Bezák v nedělním rozhovoru pro TA3.

Reakce biskupů mě bolí nejvíc

Na otázku deníku Sme, zda ho navštívil po jeho odvolání některý z biskupů Bezák odpověděl: "Nikdo. To mě bolí nejvíc. Říkají, že jsou moji přátelé a denně se za mě modlí, ale ani nevědí, kde jsem. Nebyl mezi nimi ani jeden, kdo by se postavil a řekl, ano, já ho znám a věřím mu. I proto patří moje úcta těm kněžím, kteří se mě zastali a nyní musí snášet následky." Emeritní arcibiskup také uvedl, že jeho víra je po této zkušenosti hlubší a skromnější, ale zároveň si uvědomil jak je křehký.

Slovenští katoličtí biskupové komentovali vyjádření Bezáka s nevolí. "Jsme přesvědčeni, že média nejsou správnou cestou pro řešení citlivých témat," reagoval mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik, podle kterého by se Bezák také měl omluvit papeži. Biskupové také trvají na tom, že majetek spravují v souladu se slovenskými zákony a v případě potřeby jsou ochotni poskytnout příslušným orgánům dokumenty a vše vysvětlit.

Foto: Facebook.com